Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Algemeen Sub
  Soort kiezen
  1 of meer vogels?
  Voorbereidingen
  Pop en man
  Veel gestelde vragen
  Lezersvraag


 
             Twijfelt u of u één vogel of meerdere moet aanschaffen?
 
  Als je een aanhankelijk, opgevoed huisdier wilt dan is het vaak het beste bij één papegaai te beginnen. Alléén gehouden papegaaien zullen in het algemeen aanhankelijker zijn naar mensen toe zijn, als papegaaien die samen (in één kooi) gehouden worden. Je zult wel een hoop tijd moeten spenderen aan een alléén gehouden papegaai, wil je een gezonde, vrolijke vogel behouden. Als je zo’n vogel die aandacht niet geeft en hem dus negeert en verwaarloost zal zo’n vogel vaak 'wegkwijnen'. Je ziet alléén gehouden papegaaien die mensen aangeschaft hebben als sieraad voor in de woonkamer ook vaak heel rustig en weinig actief op een stokje zitten. Dit zal bijna nooit bij een gezonde papegaai die genoeg aandacht krijgt gebeuren! Dus houdt alstublieft nooit een papegaai alleen als u geen tijd heeft om echt aandacht aan hem te spenderen.

De reden dat ik aanraad om met één vogel te beginnen is omdat u dan veel tijd en energie kunt steken in het opvoeden, socialiseren en leren kennen van deze vogel. Mocht u hier al voor een groot deel in geslaagd zijn dan is het zeker altijd een mogelijkheid om nog een tweede of meer vogels aan te schaffen. Enkele zaken om over na te denken als u meerdere huiskamervogels wilt houden heb ik hieronder beschreven.

(Geelvoorhoofd Amazone en Edelpapegaai, niet alle vogels kunnen zomaar bij elkaar geplaatst worden!)

 
Quarantaine Zorg ervoor dat u een nieuw aangeschafte vogel eerst een paar weken (liefst 3 maanden) in quarantaine plaatst. Nog verstandiger is om de nieuwe vogel binnen drie dagen na aankoop (zodat u wettelijk nog bepaalde rechten behoudt indien de vogel ziek is) bij een vogelarts langs te brengen opdat deze de vogel onderzoekt en evt. bepaalde testen uitvoert om ziektes aan te tonen of uit te sluiten.
Huisvesting Plaats nooit zomaar een nieuwe vogel in de kooi van de vogel die u al in huis had. Het is in het algemeen het nooit aan te raden twee verschillende soorten papegaaien in één volière of kooi te plaatsen.
Soort Indien u gezelschap zoekt voor uw vogel is het vaak ook een optie om een vogel van een andere soort in huis te nemen. Het is dus niet altijd noodzakelijk een zelfde soort aan te schaffen. Wel is hierbij ook van belang dat elke vogel zijn eigen kooi (en dus territorium) heeft waarin hij zich veilig voelt. Houdt uw vogels altijd in de gaten als ze uit hun kooien zijn. Vogels van verschillende soorten kunnen elkaar veel gezelschap geven.

Een tamme papegaai betekent niet dat hij even vriendelijk tegen iedereen is. Ze kunnen zich gaan binden aan één persoon en vriendelijk zijn tegen anderen, maar een favoriet persoon hebben. Ook kunnen sommige papegaaien erg lief en aanhankelijk zijn voor één persoon zijn en tegelijk erg gemeen doen tegen anderen. Probeert u ervoor (vooral als er meerdere personen in één huishouden wonen) te zorgen dat u uw vogel socialiseert en opvoed. Dit kunt u doen door uw papegaai door andere mensen (met verstand van zaken) te laten hanteren en bv hem hierdoor te laten aaien en bezig met hem te zijn.


Grijze roodstaart en Venezuela amazone

Het is een fabel dat je altijd twee papegaaien bij elkaar moet houden omdat ze anders wegkwijnen en sterven. Papegaaien zijn sociale dieren, maar het is geen probleem om er alleen één te houden. Je zult dan wel veel tijd en aandacht aan hem moeten schenken. Als je een koppel papegaaien hebt dan zullen deze dieren aan elkaar binden. Ze zullen in het algemeen weinig tot geen tijd met jou willen spenderen omdat ze afhankelijker van mensen worden. Logisch als ze 24 per dag gezelschap hebben aan hun partner. Als je dus wilt gaan broeden of papegaaien als 'sieraad' in de huiskamer wilt hebben dan zul je een koppeltje moeten aanschaffen. Wil je een aanhankelijke vogel, maar je vogel toch (meer) gezelschap geven en hem niet alléén houden, dan is het een optie om een tweede vogel van een andere soort aan te schaffen.

Een valkparkiet en agapornis die apart, maar naast elkaar gehuisvest worden. Verstandig is om vogels, zeker van diverse soorten, apart te huisvesten. Elk dier heeft een eigen ruimte nodig waarin hij zich veilig voelt. Zo kunnen ze bv wel samen los in de kamer (altijd goed in de gaten blijven houden!) en kun je ook individueel met ze trainen en aandacht geven waardoor ze ook aanhankelijk en goed opgevoed blijven.


Een agapornis en valkparkiet die apart, maar naast elkaar worden gehuisvest.

Door het apart huisvesten kunnen twee vogels veel plezier aan elkaar hebben, zeker als ze elkaar kunnen zien. Je zult zien dat ze veel activiteiten tegelijkertijd zullen uitvoeren. Denk hierbij aan eten, drinken, poetsen, slapen, maar ook het waarschuwen van de ander!  Daarnaast hebben ze ook elk hun eigen territorium waarin ze zich veilig voelen, een eigen plekje. In de natuur of in grote volières kunnen meerdere soortgenoten inderdaad bij elkaar leven, maar hier hebben ze namelijk de ruimte om aan de andere te ontsnappen indien nodig. Dit in tegenstelling tot de kooien in onze huiskamers. Het kan goed lijken te gaan tussen twee vogels in een kooi, terwijl toch een van beide vogels continu in stress leeft omdat de andere (dominante) vogel hem toch continu in de gaten houdt. Plaats daarom ook nooit zomaar een nieuwe vogel in de kooi van uw vogel, dit kan echt problemen opleveren! Het is zeker niet zo dat alle soortgenoten zomaar bij elkaar geplaatst worden! Dit is een grote vergissing die veel mensen begaan en gewonde of zelfs dode vogels tot gevolg heeft!
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.