Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Verzorging Sub
  Kooi & zitstokken
  Standaard
  Speelgoed
  Maak zelf speelgoed
  Spelletjes
  Vakantie
  Douchen & Slapen


 
             Speelgoed is essentieel voor uw vogel!
 
  Hier vindt u informatie over speelgoed voor kromsnavels. Waarom het zo belangrijk is voor kromsnavels om speelgoed te hebben? Hoe u uw kromsnavel kunt leren spelen met speelgoed? en meer onderwerpen komen hier aan bod.

Het belang van speelgoed & leren spelen

Een papegaai in het wild zal nooit met het probleem zitten over hoe hij zijn tijd moet vullen. Ze zijn altijd druk met voedsel zoeken, nesten maken, broeden, jongen grootbrengen, partner zoeken, slapen etc. Ze hebben dus weinig tijd over om zich te vervelen. Onze kromsnavels in gevangschap zullen nooit die dingen hoeven te leren die ze in de natuur zouden moeten kunnen. In gevangenschap moeten ze vervangende activiteiten aanleren die hen zullen helpen bij het leven in gevangenschap. En waardoor gedragsproblemen kunnen worden voorkomen die ontstaan door de frustratie van het niet weten wat te doen met hun tijd. We noemen dit verschijnsel verveling al denk ik niet dat we het met onze manier van verveling kunnen vergelijken.

Speelgoed zijn de objecten die we een kromsnavel geven om hem te helpen zijn tijd te benutten. We zouden het liefst natuurlijk willen, nadat we onze vogel een speeltje hebben gegeven, dat hij er meteen mee zou gaan spelen. Jammer genoeg negeren of zijn ze zelfs vaak bang voor de speeltjes die we geven doordat ze niet de voordelen van bijten, scheuren en hameren van speelgoed geleerd hebben.

(foto: agapornis aan het spelen met leer)

Kromsnavels worden het beste aangemoedigd tot spelen en nieuwsgierig zijn om een jonge leeftijd. Als een jonge vogel opgroeit in een rijke, stimulerende omgeving met veel speelgoed, vele veranderingen etc zal hij vlug leren te spelen met speelgoed en met plezier!

Het leren spelen

Mocht uw kromsnavel deze leerervaring gemist hebben dan zult u hem  moeten aanmoedigen. Spelen aanleren is vaak ingewikkeld, maar de volgende twee suggesties zijn meestal alles wat nodig is om een gezonde, jonge vogel het spelen op te wekken.

The eigenaar wordt een speeltje. Je hangt verschillende speeltjes aan je (oude) kleren en draagt deze terwijl je de vogel vasthoud. Kromsnavels knabbelen vaak aan oorbellen en knopen dus vaak beginnen ze op deze manier ook aan de speeltjes die aan je hangen. Vraag aan vrienden of familie om ook even met de speeltjes te spelen tijdens enthousiaste woorden die de vogel ook zullen aanmoedigen om te spelen met de speeltjes. De speeltjes kunnen voordat de vogel in de kooi wordt geplaatst in de kooi gehangen worden. En beloon weer de vogel indien hij de speeltjes gaat ontdekken zodat hij wordt aangemoedigd er zelfstandig mee te gaan spelen.

 
Verschillend speelgoed van verschillend materiaal   Interactief speelgoed

"Blijf ervan af": is een goed spel om een kromsnavel zijn interesse in een nieuw speeltje of voeding op te krikken. Dit spel wordt gespeeld door de vogel het speeltje of voedsel heel vlug te laten zien. Laat het speeltje zo kort zien dat de vogel er niet angstig voor kan worden. Dan moet de eigenaar heel enthousiast reageren over het feit dat hij het speeltje heeft en er mee spelen. Als het een verscheurbaar speeltje is moet de eigenaar het scheuren als het voedsel is kan de eigenaar er wat van eten. En dit alles terwijl de vogel aan het kijken is. Geef dat het speeltje door aan een ander persoon die hetzelfde er mee doet en enthousiast reageert. De vogel zal zo beetje bij beetje nieuwsgieriger worden en tegen de tijd dat hij het krijgt erg blij zijn met zijn 'buit'. Sommige vogels zijn na een paar minuten al heel enthousiast bij andere kan het verschillende speelsessies duren. Zorg ervoor dat het speeltje of de voeding niet eerder wordt gegeven voor de vogel er erg nieuwsgierig naar is!

Persoonlijke voorkeur voor speelgoed

Alle vogels hebben een persoonlijke keuze voor speelgoed. De een houdt van papier verscheuren, de andere van hout, de ene kromsnavel vindt het heerlijk om (katoen) touw te beknagen de andere weer om zich door een wc-rol te manoeuvreren. Dit zijn allemaal vormen van spelen! Meestal wordt gedacht dat spelen alleen gepaard gaat met een speeltje dat bv bij de dierenwinkel te verkrijgen is! Ik heb geleerd dat mijn vogels dat soort speeltjes vaak niets interesseert. Ik maak ze veel blijer met andere veilige voorwerpen. Zoals: wc-rollen, propjes papier, dopjes van frisdrankflessen, katoen touw (0.6 mm) met enkele knoopjes erin en een bel onderaan gehangen, kurkdop van wijnflessen, verse wilgentakken om aan te knagen en de barst er vanaf te pellen, touwschommels, houten wasknijpers, een BirdyBed (stoffen tentje) om zich in te verstoppen, doorheen te kruipen, slapen etc. Noem het maar op!

Probeer gewoon uit (met bij elk nieuw speeltje wel het nodige geduld) wat je vogel leuk vindt om te doen en mee te spelen.

 

Hiernaast ziet u een BirdyBed, in het bijzonder geschikt voor agaporniden en andere kleine kromsnavels.

(u kunt de BirdyBed hier bestellen, mail voor meer info)

 

Als hij bang is voor nieuwe speeltjes kunt u naast de twee bovengenoemde suggesties ook het speeltje geleidelijk aan introduceren. Plaats het eerst naast de kooi waar de vogel het kan zien, langzamer hand plaats je het speeltje dichter bij de kooi. Daarna kun je het speeltje aan de buitenkant van de kooi bevestigen (laag) en als u hem tussen de tralies ermee bezig ziet kunt u hem in de kooi hangen. Doet u dit dan wel 's morgens zodat uw vogel de hele dag bij licht er aan kan wennen.

Mocht u uw vogel zover krijgen dat hij heeft leren spelen met speelgoed dan komt daarna de uitdaging interessante speeltjes te vinden dat het langer dan 5 minuten volhouden voor ze worden vernield :-) Veel mensen mailen me dat hun kromsnavel nieuwe speeltjes bv in een paar dagen gesloopt heeft, bv houten speeltjes, en zien dit als iets 'negatiefs'. Maar juist dit zijn vogels die zich dus bezig kunnen houden met speelgoed! Het is beter een vogel te hebben die heerlijk met speelgoed kan spelen en waar voor u elke week een nieuw speeltje moet kopen/maken, als een vogel die jaren met een speeltje doet en er nooit aan zit! Er zijn natuurlijk speeltjes, bv acrylspeelgoed, dat niet (vlug) kapot te krijgen is door vogels en dus heel lang mee gaat, dit is goed speelgoed, maar zorgt u er aub ook voor dat uw vogel ook de beschikking heeft tot speelgoed dat hij wel kan slopen!

Veilig speelgoed

Zorg er altijd voor dat het speelgoed dat u uw vogel geeft veilig is! Niet geverfd is bv met giftige verfstoffen, geen zware metalen als bv lood bevat etc. Zelf ben ik geen voorstander van spiegeltjes. De vogels voeren vaak hun spiegel denkend dat ze een soortgenoot aan het voeren zijn en verwachten aandacht terug. Jammer genoeg zal een spiegel dit nooit geven. U bent diegene die aandacht aan uw kromsnavel moet schenken als hij alleen gehouden wordt. Dus laat uw vogel niet in de illusie dat de partner in een spiegel echt door hem een spiegeltje te geven. Geef hem andere bezigheden in de vorm van speelgoed en aandacht van u!

Verschillende Nederlandse online bedrijven die leuk en interessant papegaaienspeelgoed verkopen vindt u hieronder:

Handels
Happybird

Er is in Amerika ontzettend veel papegaaienspeelgoed te koop. Nadeel zijn wel de hoge verzendkosten. 

Klik hier voor meer informatie over het ingebonden verslag: Papegaai; Speelgoed & Training.

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.