Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Verzorging Sub
  Kooi & zitstokken
  Standaard
  Speelgoed
  Maak zelf speelgoed
  Spelletjes
  Vakantie
  Douchen & Slapen


 
             Veel leuk (& goedkoop) speelgoed kunt u zelf thuis maken!
 
  Veel speeltjes kunt u zelf maken voor uw kromsnavel. Elke vogel heeft zijn eigen voorkeuren voor speelgoed, de een houdt van het peuteren aan touwtjes en knopen, de andere kan zijn lol niet op bij het versplinteren van blokken hout. Indien u uw vogel een schitterend mooi acryl speeltje heeft gegeven en hij hier niets mee doet, maar hij wel dolgelukkig wordt van het versnipperen van een eierdoosje dan heeft u zijn voorkeur voor speelgoed gevonden. Wees blij als uw vogel speelt met speelgoed en stimuleer hem daar ook in! Probeer erachter te komen welk speelgoed uw vogel interessant vindt en zorg ervoor dat hij dit altijd voorradig heeft. Natuurlijk kunt u hem keuzes blijven geven door ook ander soort speelgoed aan te bieden.

Speelgoed zelf maken

Trosgierst-rol

Rietjes-Egel

Spruitjes ketting

 


Trosgierst-Rol

Benodigdheden: Sisaltouw, WC-rol of Keukenrol, trosgierst.

Je neemt een stukje trosgierst waar u een sisal of katoen touwtje in het midden vastknoopt. Je pakt daarnaast een wc-rol waar u in het midden 2 gaatjes (tegenover elkaar) maakt.

Je plaatst nu het trosgierst met de touwtjes in de wc-rol en haalt de touwtjes door de gaatjes uit de wc--rol. U kunt met beide touwtjes een knoop maken zodat de trosgierst ‘vast’ zit en dan kunt u met het overgebleven stuk touw de trosgierst-rol ophangen.

De vogel zal nu veel meer moeite moeten doen om bij het trosgierst te komen en misschien zelfs zich uitleven op het slopen van het wc-rolletje. Als de vogel eenmaal door heeft dat er trosgierst in de wc--rol zit, duw ik ook de openingen van de wc rol een stukje naar binnen (met schaar inkeping knippen en dan randen naar binnen duwen) toe dicht zodat het een grotere uitdaging wordt bij het trosgierst te komen.

  

Terug naar overzicht


Rietjes-Egel

Benodigdheden: pak buigzame rietjes, plastic binders

U pakt een bundeltje van een stuk of 10 rietjes en zorgt ervoor dat er 5 buigbare eindes links zitten en 5 rechts. Dan neemt u de binder en bindt het bundeltje in het midden vast, maar nog niet strak aantrekken. Door de binder die u heeft vastgezet, steekt u dan loodrecht de andere binder. 

Nu kunt u de eerste binder die om de rietjes heen zit zeer strak aantrekken. Zo strak dat de rietjes zelf omgevouwen worden. U kunt de rietjes nu buigen op de buigplaats, zodat het geheel meer sprieterig wordt. Met de tweede aangebrachte binder kunt u het speeltje aan de tralies van de kooi bevestigen of waar u het wilt plaatsen.
 

 

Variatietip van Karinda Drost: U kunt ook gebruik maken van verse takjes (fruitbomen, wilg, hazelaar, etc) ipv rietjes, zorg er wel voor dat het geen giftige takjes zijn voor vogels.

Terug naar overzicht


Spruitjesketting

benodigdheden: naald, draad en spruitjes (groentes/fruit)

U neemt een naald en dik (katoen of sisal) draad en rijgt spruitjes aan elkaar vast (idee van Mary Grooteman).

Zo kunt u naar eigen idee ook andere groentes aan elkaar rijgen, als stukjes wortel, appel, druiven, etc. Veel agaporniden die normaal geen groentes of fruit eten, beginnen vaak wel aan de 'ketting' te knagen.

Al begint het maar spelenderwijs met het kapotknagen van de 'ketting', blijf u vogel stimuleren door telkens een 'ketting' voor hem te maken en nieuwe groente en fruitsoorten te gebruiken.

Terug naar overzicht

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.