Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Voeding Sub
  Algemeen
  Pellets
  Aanvullingen
  Recepten
  Appelcider Azijn
  Kruidenthee


 
             Hier vindt u verschillende gezonde aanvullingen op het dieet van uw vogel.
 
  Hieronder vindt u een lijstje met verschillende aanvullingen op het dagelijks dieet van uw vogel(s). Verder wordt hier ingegaan op aanvullingen die u uw vogel(s) kunt verstrekken naast pellets (of zaad).

Scherpe maagkiezel voor zaadetende vogels (dus geen lories etc), om de twee weken een paar steentjes in het voerbakje plaatsen.

 

Enchinaplant 2 druppels aan 100 ml drinkwater toevoegen. Echinacea heeft een weerstandverhogende werking. Gebruik is daarom zeker aan te raden vóór en tijdens periodes van stress, als verhuizing, vakantie, bezoek aan dierenarts etc. Ook tijdens ziekte te gebruiken evt. in overleg met uw dierenarts). Gebruik geen Echinaforce omdat deze door zijn alcohobasis niet geschikt is voor vogels.

 

Appelazijn klik hier voor meer informatie

Eivoer

Vooral jonge vogels moeten in hun dagelijkse menu eivoer voorgeschoteld krijgen. Eivoer kunt u in de dierenwinkel kopen. Het is de bedoeling dat u dit apart van het zaadmengsel verstrekt. Het eivoer maakt u vochtig met wat warm water tot het zacht is.  Zorg er wel voor dat het voer niet langer dan 5 uur in de kooi blijft i.v.m. schimmels. Sommige papegaaien eten het eivoer beter als het niet vochtig gemaakt wordt, u kunt zelf experimenteren welke voorkeur uw vogel heeft betreffende zijn eivoer. (zie foto hieronder)

U kunt voor de afwisseling uw kromsnavel gekiemd zaad geven. U neemt een beetje van het zaadmengsel dat u gebruikt en doet dit in een bakje met warm water. Laat het een 24 uur staan, terwijl u om de paar uur het water ververst. Daarna doet u het in een zeef en laat het zaad uitlekken, waarna u het zaad op een schotel op een warme plek zet. Na 24 uur is kunt u dit aan uw vogel geven. De meeste vogels vinden het heerlijk. Zorg er ook hier weer voor dat het niet te lang in de kooi blijft met het oog op schimmels. (eivoer op foto rechts)

Groenvoer

U zou uw vogel ook dagelijks groenvoer moeten voeren. Begin er meteen mee als ze nog jong zijn omdat ze het dan “leren” eten. Het is meestal zo dat ze het in het begin niet aanraken. U moet dan gewoon elke dag weer wat vers groenvoer in de kooi doen en op een gegeven moment (kan best een paar weken zelfs maanden duren) zullen ze er vaak wel aan beginnen.

U kunt ze van alles voeren muv AVOCADO! Avocado is giftig en dodelijk voor papegaaien! Dus verder alle groentes en fruit als b.v.: Sla, andijvie, peterselie,  geraspte wortel, allerhande fruit als appel, peer, pruim, sinaasappel, druif, banaan, etc. De groentes kunt u gekookt, rauw, gebakken etc voeren, net wat uw vogel het meest smakelijk vindt. De meeste groentes zijn tegenwoordig bespoten en die gifstoffen kunnen zich in het lichaam van uw vogel ophopen. Het beste zou zijn om biologische groentes en fruit te verschaffen. Als u daar niet voor wilt kiezen dan adviseer ik om de groentes en het fruit goed te wassen en indien mogelijk te schillen. 

Vooral de groene groentes (broccoli, andijvie, spruitjes) bevatten veel vitamines en mineralen, veel meer dan fruit!

Ook verschillende onkruiden als vogelmuur, paardebloem, duizendblad, grote weegbree, smalle weegbree, perzikkruid, uitstaande melde, veldzuring, ridderzuring, herderstasje, kruiskruid, bijvoet en allerlei grassen. Naast genoemde onkruiden zijn halfrijpe haver en tarwe in de aar en verse maïskolven uitstekende groenvoeders. Ook rozenbottels en lijsterbessen worden veelal graag opgenomen. Wist u trouwens dat u halfrijpe kolfmais, rozenbottels en lijsterbessen in de diepvrieskist uitstekend kunt bewaren? Groenvoer is ontzettend belangrijk in de voeding en mag absoluut niet missen!

Andere voedingsmiddelen

U kunt uw kromsnavel ook voeren wat u voor uw eigen als maaltijd klaarmaakt. B.V. pasta, vlees, vis, aardappeltje, etc. Zorg er wel voor dat er geen zout en specerijen in zitten! U dient er ook voor te zorgen dat alles wat u voert in bepaalde mate gebeurd. Het is zeker niet de bedoeling dat uw vogel zich elke avond vol eet met aardappels en verder niets meer eet. Bedenkt u zich dat hij een klein maagje heeft en dat hij verantwoord moet eten. Dus naast een hapje aardappel of pasta ook groentes binnenkrijgt! Andere voedingsmiddelen kunnen noten (bv Palmnoten), (gedroogd) fruit, etc zijn.
(Meyer papegaai met peper)

Grit, sepia & (scherpe) maagkiezel

Over grit, sepia en maagkiezel heb ik al veel tegenstrijdige dingen gelezen en gehoord. Er wordt beweerd dat papegaaien, omdat ze de zaden pellen, geen maagkiezel nodig zouden hebben in tegenstelling tot bv kippen die alles in zijn 'geheel' opeten. Grit en sepia zorgen voor de aanvoer van calcium, dat o.a. benodigd is voor de opbouw en instandhouding van het beendergestel. Omdat Calcium alleen door het vogellichaam benut kan worden in combinatie met vitamine D3 en zaden geen vitamine D3 bevatten, dient vitamine D3 in het eivoer of groentes aanwezig te zijn. Er zijn papegaaien die zich 'vol' eten aan grit en sepia en dit is natuurlijk ook niet goed voor het dier en kan problemen geven met de vertering.

Zelf zou ik adviseren om één keer per week in het voerbakje wat grit en een stukje sepia te verstrekken, zo kan de vogel indien hij er behoefte aan heeft dit opnemen. Indien het een vogel is die te veel grit naar binnen werkt, krijgt hij zo maar één keer per week in beperkte mate de kans om dit te doen. Poppen die gedurende het gehele jaar eieren leggen (zie hoofdstuk 'Broeds') of veel nesten hebben, dienen voldoende calcium in hun voeding te krijgen opdat ze hun eigen botten niet gaan afbreken.

Scherpe maagkiezel bezit geen voedingswaarde, maar moet meer als een hulpstof gezien worden. De scherpe steentjes kunnen als de kiezen van de vogel beschouwd worden. Ze kneuzen de gepelde zaden in de spiermaag, vergroten daardoor het oppervlak van de zaden en geven de verteringssappen de kans hun werk optimaal te doen, wat de algehele vertering van het voedsel ten goede komt. Maar nogmaals, het blijkt niet nodig te zijn voor papegaaien.

Als u schelpenzand als bodembedekking gebruikt hoeft u geen grit apart te geven. De bodembedekking moet regelmatig vervangen worden zodat de vogel wel schoon grit kan opnemen. De sepia kunt u in de dierenwinkel verkrijgen. Zelf ben ik geen voorstander van zand en geef de voorkeur aan houtsnippers. Klik hier voor meer informatie.

Takken & Twijgen

Verse takken en twijgen o.a. van wilgen en fruitbomen dienen eigenlijk steeds aanwezig te zijn. Behalve de bladknoppen, die de vogels helemaal opeten, knabbelen ze graag aan de verse schors. De schors bevat naast cellulose een rijke verscheidenheid aan mineralen en sporenelementen. U kunt ze gewoon in de kooi plaatsen i.p.v. de plastic of bijgeleverde houten zitstokken. Als u verschillend takken in de kooi plaatst van verscheidene diktes krijgen de vogels ook minder problemen met hun pootjes aangezien ze dan hun tenen steeds in verschillende posities moeten plaatsen. Een verse wilgentak kunt u gemakkelijk in een pot aarde steken en zo langer vers houden. U kunt de tak ook in kleinere stukken knippen en in de diepvries bewaren. Veel dierenwinkels verkopen op deze manier stukjes, verse wilgentakken. (Meyer met stuk mais)

Trosgierst & Tractaties

U kunt dit gewoon bij de dierenwinkel halen. Het is zeer licht verteerbaar en daarom vooral goed voor jonge vogels. De meeste vogels vinden het heel lekker en eten dan ook in één of enkele dagen zo'n hele streng op. U kunt zich voorstellen dat dit niet verstandig is omdat hij verder niets anders zal eten als trosgierst. Ik adviseer daarom één keer per week als traktatie een stukje trosgierst te geven van zo'n 3 cm.  Dit geldt ook voor de 'snoepstengels' die in dierenwinkels verkocht worden, gelukkig zitten aan deze stengels verschillende soorten zaden en zal uw vogel wat gevarieerder eten als aan een hele trosgierststreng. Toch zou u deze traktaties ook met mate moeten verstrekken zodat de vogel ook genoeg andere dingen eet. Nutriberries, tussendoortje voor vogels. (zie foto boven)

Water

Hoewel kromsnavels in het algemeen 'weinig' drinken is het duidelijk dat een zo belangrijke stof als water nimmer mag ontbreken. Water vormt een wezenlijk bestanddeel van het dierlijk organisme. Meer dan de helft van het vogellichaam bestaat uit water.

Aangezien water zeer snel bevuild met ontlasting en vuil kunt u ook een drinkfles met een roestvrijstalen drinkt uit met daarin een kogeltje gebruiken. U kunt deze flesjes in allerlei maten in de dierenwinkel kopen. Ze worden vooral verkocht als knaagdier waterflesjes. Ik gebruik het ook en het werkt fantastisch. U moet wel in het begin er goed op letten dat de vogel wel door heeft dat hij hieruit kan drinken. Haal b.v. zijn waterbakje ’s morgens weg en hang hem ’s avonds weer op. De drinkfles moet natuurlijk dan wel 24 uur per dag hangen. Als u ziet dat uw kromsnavel hieraan drinkt kunt u zijn oude waterbakje helemaal weglaten.

Klik hier voor gezonde recepten voor uw vogel(s)!

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.