Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clickertraining Sub
  Inleiding
  Conditionering
  De Clicker
  Voorbereiding
  Target Stick
  Clicker filmpjes


 
             Zie hier hoe een agapornis via clickertraining commando's aanleert.
 
  Om onderstaande filmpjes te kunnen bekijken heeft u Windows Media Player nodig. Dit kunt u gratis downloaden bij Microsoft.

Klik op onderstaande foto's om de filmpjes te laten starten. Alle filmpjes bevatten geluid.

De filmpjes zijn gemaakt tijdens de training van een jonge agapornis Roseicollis genaamd Sammie. Als beloning worden Harrison's pellets gegeven. Tijdens de eerste filmpjes wordt Sammie geconditioneerd met de clicker, zodat hij de link gaat leggen tussen 'click' en 'beloning'. In een verder filmpje leert Sammie dat het aanraken van de target stick hem een beloning oplevert. Het aanraken van de target stick wordt hem iets moeilijker gemaakt, zoals u twee van de fimpjes kunt zien.

Later wordt met gebruik van de target stick Sammie aangeleerd om een rondje te lopen op tafel om zijn eigen as. En als laatste wordt de target stick 'vervaagd' zodat Sammie enkel op het commando 'rondje' en een vingerbeweging (cue) van mij het commando uitvoert.

 

Het clickergeluid linken met een beloning. Telkens na één clikergeluid vlug een beloning aanbieden. Nadat dit opgegeten is, weer clicken en weer een beloning geven.

 

 

Target stick 1. Plaats de target stick in de buurt van uw vogel en click op het moment dat de vogel de target stick aanraakt, geef de vogel hierna meteen een beloning. In dit filmpje wordt een gele (helaas niet erg goed duidelijk) acryle target stick gebruikt en als beloning een Harrison's pellet. Deze krijgt de vogel als basisvoeding, maar hij vindt ze ook 'lekker' genoeg als beloning.

 

Target stick 2. Nu Sammie goed de target stick volgt maak ik het hem iets moeilijker door hem te laten 'klimmen' en 'springen' van en op objecten om bij de target stick te kunnen. In dit filmpje is een dikke map het obstakel.

 

 

Target stick 3. In dit filmpje leert Sammie om de target stick te volgen door op een metalen rekje te klimmen en indien hij boven beland is de target stick aan te raken voor de beloning. U ziet dat Sammie bij de tweede poging al vlug het rekje wilt opklimmen omdat hij daarvoor geleerd heeft dat dit gedrag hem wat oplevert. Zorg er wel altijd voor dat U bepaald wat het doel is van de training en wat een beloning oplevert.

 

Target stick 4. Ik begin in dit filmpje met een paar simpele target stick oefeningen en eindig door Sammie de target stick te laten volgen terwijl ik deze in een rondje om hem heen draai. Eerste keer klik ik voor een half rondje, daarna voor een heel rondje. Sammie leert snel vandaar dat ik vlug een stap verder kan gaan bij hem.

 

Rondje 1. In dit filmpje ziet u hoe ik Sammie de target stick laat volgen en uiteindelijk 'click' voor een heel rondje. U ziet ook dat Sammie vaak de stok wat langer vast houdt met de snavel of zelfs met zijn poot. In principe maakt niet dit uit, u klikt namelijk vlug op het moment dat de vogel de target stick aanraakt en beloond voor dat gedrag, niet het gedrag wat daarna vertoond wordt. U kunt uw vogel vlug afleiden met de beloning indien hij wel al de targetstick vast heeft. Later kunt u dit gedrag gaan verfijnen, de vogel zal ook vlug door krijgen dat slechts het aanraken van de target stick een beloning oplevert.

 

Rondje 2. In dit filmpje wil ik u laten zien dat ik op een gegeven moment de target stick gebruik om Sam deze te laten volgen, maar dat ik niet meer click voor het aanraken van de target stick aan het einde van het rondje, maar voor het rondje zelf.

 

 

Rondje 3. In dit filmpje gebruik ik de target stick niet meer, maar mijn vinger als 'cue'. Ik gebruik mijn vinger dus in dezelfde vorm als de target stick. De bedoeling is om uiteindelijk mijn vinger telkens minder te gaan gebruiken bij het aanwijzen van het rondje tot Sam uiteindelijk het rondje geheel op het stem commando; 'Rondje' doet.

 

Rondje 4. Dit is het het laatste filmpje dat ik van Sammie heb gefilmd bij de training. Hij volgt het commando 'Rondje' redelijk goed op, maar ik moet hem nog wel een kleine cue geven door mijn vingers in een rondje vóór hem te draaien.

 
 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.