Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clicker Trucs & Spel Sub
  Rondje draaien
  Ja & Nee knikken
  'Hallo' zwaaien
  Bel rinkelen
  Schreeuwen afleren
  Clicker Spel Humaan


 
             Een leuk spel dat helpt uw vogel beter te leren begrijpen!
 
  Hieronder staat een spel beschreven om door mensen te spelen. Iedereen die met clickertraining bezig is, of gaat, zou een keer dit spelletje gespeeld moeten hebben, niet alleen voor de lol, maar om te begrijpen en te leren hoe moeilijk het kan zijn om te communiceren met een dier dat onze taal niet spreekt:)

Benodigdheden

  • Je hebt min. 2 mensen nodig (de observeerder kan evt. weggelaten worden), maar liever met 3 personen.
  • een clicker.

 
Het spel

Eén persoon (genaamd 'het proefdier') loopt de kamer uit en wacht daar. De andere twee bedenken een opdracht voor het proefdier. Laten we een voorbeeld nemen en zeggen dat de opdracht als volgt luidt: Het proefdier moet een leeg kopje dat op tafel staat omdraaien en zo omgedraaid terug op de tafel plaatsen. Stel dat er 4 kopjes op tafel staan, dan wordt even duidelijk afgesproken welk van de vier kopjes omgedraaid moet worden.

Hierna neemt een van deze twee personen de clicker in de hand (de 'trainer')  en de andere gaat zitten (de 'observeerder'). De proefpersoon wordt dan binnen geroepen. Vanaf het moment dat de proefpersoon binnen is wordt er niets meer gezegd, alleen nog maar geclickerd!
De trainer moet via het 'clicken' van de clicker het proefdier proberen duidelijk te maken wat de bedoeling is. Elke keer dat het proefdier iets goed doet wordt er geclickt. De beloning die normaal gesproken altijd na een click gegeven moet worden, wordt in dit spel weggelaten.

Om het geheel iets duidelijker te maken stellen we een voorbeeld. Stel dat het proefdier rond gaat lopen in de kamer en hij/zij loopt richting de tafel waar de kopjes staan; dan wordt er geclickt. Loopt ze juist de andere kant op, dan wordt er niets gedaan.
Staat het proefdier op een gegeven moment bij de tafel en raakt hij een kopje aan dan kan men  'clicken'. etc etc.

Nadat de opdracht geslaagd is kan er onderling gediscuseerd en overlegd worden over de handelingen en acties die tijdens het spel zijn gebeurd. Zo kan de observeerder misschien zeggen wat haar/hem opviel over het tijdstip van clicken, etc. Het 'proefdier' kan zeggen of hij/zij vond dat er op het juiste moment werd geclickt of dat het vaak net te laat of te vroeg was waardoor er onduidelijkheid voor het 'proefpersoon' kon ontstaan, etc.

De rollen kunnen daarna afgewisseld worden door de spelers, zodat iedereen elke situatie een keer mee maakt.

 

 

Het Doel van het spel

De bedoeling van dit spel is om mensen te laten voelen, zien en begrijpen hoe moeilijk het vaak voor een dier is om te begrijpen wat wij van hem verwachten. Wij hebben een bepaald doel in ons hoofd over wat wij de vogel graag willen zien doen. Voor hem begint het met een schone lei en hij heeft geen enig idee waar wij naar toe willen. Daar komt hij langzaam aan achter door de 'clicks' die we geven tijdens de clickertraining. Maar een 'click' op het verkeerde moment kan er voor zorgen dat een dier op het verkeerde spoor wordt gezet en soms kan het weer even duren voor hij weer op het goede spoor zit.

Ik zou zeggen; probeer dit spel een keer en plaats u in de 'schoenen' van uw vogel!

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.