Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clickertraining Sub
  Inleiding
  Conditionering
  De Clicker
  Voorbereiding
  Target Stick
  Clicker filmpjes


 
             Waarom zou u gaan clickertrainen met uw vogel? Lees hier verder!
 
 

Clickertraining is een methode van training die gebruik maakt van Positieve versterking is alles wat- als gebeurt in het kader van een handeling- bijdraagt of kan bijdragen aan de waarschijnlijkheid dat de handeling zal worden herhaald. (Don’t shoot the dog, Karen Pryor, 1999)

Er bestaan twee soorten versterking; positieve en negatieve versterking. Positieve versterking: iets dat het dier als aangenaam/plezierig ervaart. Voorbeelden hiervan zijn: aanhaling, voedsel, lof, etc. Negatieve versterking: iets dat het dier liever vermijdt. Voorbeelden hiervan zijn: pijn, een onaangenaam geluid, etc. U kunt zich voorstellen dat een dier met veel meer plezier ‘werkt’ indien hij door positieve versterking wordt getraind, dan wanneer hij door negatieve versterking wordt getraind. Een vogel zal met plezier een bepaald gedrag vaker gaan uitvoeren indien hij door positieve versterking wordt getraind, dan wanneer hij om iets onaangenaams te vermijden dit zelfde gedrag zal uitvoeren.

Waarom clickertraining?

Vogels begrijpen onze taal niet en begrijpen daarom ook niet wat wij van hen verwachten tijdens training. Clickertraining is een effectieve manier van training en communicatie omdat de ‘click’ van de clicker het precieze moment markeert waarop uw vogel gedrag vertoont dat u als gewenst ervaart. Het grote voordeel van clickertraining is dat het dier vrijwillig meedoet aan de training. Hij zal zijn eigen keuzes moeten maken in plaats van dat u hem tot iets dwingt. Op deze manier zullen vogels meer zelfvertrouwen krijgen en ook meer vertrouwen in u, wat de band tussen eigenaar en vogel alleen maar ten goede komt. De vogel zal uit zichzelf moeten werken voor een beloning en zal daarom gedragingen met plezier uitvoeren.

Iedereen kan zijn vogel via de clickertraining methode trainen. U zult slechts te begrijpen hoe een dier (en ook wij mensen) leren. Elke vogel is anders en zal daarom ook op een andere manier benaderd moeten worden bij training. Maar elke vogel kan getraind worden, het is aan u om goed naar uw vogel te kijken en hem te leren begrijpen.

Wat kan ik mijn vogel leren?

U zult met clickertraining oneindig veel gedragingen uw vogel kunnen aan- en afleren. Bange vogels kunt u handtam maken, bijtende vogels dit gedrag afleren, vogels leren spelen met speelgoed, vogels nieuwe dingen leren eten, uw vogel commando’s aanleren en ga zo maar door. Uw fantasie is de limit!

Aanbevolen literatuur

Don’t shoot the dog! Karen Pryor ISBN 0-553-38039-7
Stop met blaffen. Karen Pryor ISBN 90-410-0367-3 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.