Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clicker Trucs & Spel Sub
  Rondje draaien
  Ja & Nee knikken
  'Hallo' zwaaien
  Bel rinkelen
  Schreeuwen afleren
  Clicker Spel Humaan


 
            Voorkom of verminder overmatig schreeuwen dmv clickertraining.
 
  Men moet zich allereerst realiseren dat vogels sociale dieren zijn die in de natuur in groepsverband leven. Ze moeten continu op hun hoede zijn voor roofdieren en andere gevaren en zijn daarom in grote groepen minder kwetsbaar dan alleen. Indien ze op zoek gaan naar eten doen ze dit gewoonlijk in groepsverband waarbij ze blijven communiceren door naar elkaar te roepen. In huis gebeurd eigenlijk precies hetzelfde alleen kan hun roep voor ons erg overweldigend en ‘oorverdovend’ zijn. Maar het is in principe normaal gedrag om met elkaar te blijven communiceren ook al is het uit zicht. Met hun roep willen ze eigenlijk alleen maar weten of alles in orde is met ons.

Wat u kan doen om het schreeuwen te verminderen is hem een andere manier van communiceren aan te leren die wat aangenamer is voor u en misschien de buren. Dit kan via clickertraining en het gebruik van versterking van gewenst gedrag. Zoals u hopelijk al weet moet u altijd gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag negeren. Zo moet ook overmatig schreeuwen genegeerd worden. Veel eigenaren proberen dit ook, maar niet consequent genoeg. Vaak maken ze het probleem alleen maar erger.

Stelt u zich voor een amazone "Lorre" die begint te schreeuwen indien u de kamer verlaat. Hij roept uit instinct om contact met zijn groep (de eigenaar en/of andere gezinsleden) te behouden en te controleren of alles goed gaat. De eigenaar weet dat ongewenst gedrag genegeerd moet worden en negeert dit gedrag. Lorre krijgt geen contact roep terug en probeert het nogmaals, maar ditmaal wat harder in de hoop dat zijn groep hem nu wel kan horen. De eigenaar houdt keurig vol en negeert ook deze roep. Lorre raakt nu toch een beetje in paniek en probeert het weer, maar nu zo hard als hij kan en wat langer. Bij zijn eigenaar zijn intussen de trommelvliezen gesprongen en is geduld intussen allang opgeraakt! Hij stormt de kamer binnen en loopt naar Lorre en zegt;’ Hou op met dat geschreeuw’! Lorre die intussen helemaal in paniek was geraakt omdat hij geen reactie kreeg op zijn contact roept en dacht dat er iets ergs met zijn groep gebeurd was wordt extra beloond met de terugkomst van zijn eigenaar in plaats van alleen een contactroep!

Veel vogels worden zo geconditioneerd dat naarmate ze harder schreeuwen ze een grotere beloning krijgen. Eigenaren denken dat het fysiek of verbaal afstraffen van de vogel, het afdekken van de kooi etc straffen zijn voor de vogel. Maar in de meeste gevallen worden ze als beloning door de vogel gezien, de eigenaar is immers terug gekomen naar hem toen hij helemaal alleen was en dat is wat hij graag wilde! Naarmate dit tafereel zich vaker voor zal doen zal Lorre vlug leren dat het geen nut heeft om zachtjes en op een normale manier de contact roep uit te voeren. Hij zal leren dat het harde en langdurig geschreeuw hem veel meer oplevert!

Een vogel die nog niet door zijn eigenaar zo getraind is zoals Lorre hierboven kan geleerd worden dat hij contact kan houden door een contact roep. Dus als u de kamer verlaat en uw vogel roept u op een normale manier dan dient u deze te beantwoorden om hem te laten weten dat alles goed is. De meeste vogels zullen zo genoegen nemen met een paar keer over en weer roepen. En na verloop van tijd leren dat het weggaan van de eigenaar in principe niets is om bang voor te zijn.
(Koningsparkiet, man)

Vergeet daarom ook niet om uw vogel ook te belonen voor het stil en rustig zijn! Dit wordt te vaak vergeten!

Aangeleerd schreeuwen moet natuurlijk wel genegeerd worden, maar vaak is er meer nodig om dit gedrag uit te doven dan negeren. Het is belangrijk de vogel te gaan belonen voor gewenst gedrag. Gebruik uw clicker en beloningen om uw vogel andere aangename geluiden aan te leren bijvoorbeeld fluiten, zingen, praten etc om met u te communiceren.

Probeer uw vogel u te laten imiteren nadat u een bepaald geluid hebt geproduceerd en beloon hem hiervoor. Draai de rollen ook om en imiteer hem bij gewenst gedrag. In het begin, clickt u elke keer als uw vogel een aangenaam geluid produceert, waarbij u ook terug ‘roept’ en loopt u naar hem toe om hem een beloning te geven. U gaat hierna langzaam de tijd opvoeren tussen terugroepen na zijn roep. Blijf hem wel in het begin belonen met wat lekkers naast uw ‘terug roep’. Hierna probeert u langzaam aan minder vaak terug te komen na zijn contact roep om hem met wat lekkers te belonen, maar blijft u wel altijd contact houden door hem een ‘terug roep’ te geven. De vogel zal na verloop van tijd genoegen nemen met één of twee keer ‘terug roepen’ van u en zal verder rustig zijn.

We mogen niet vergeten dat kromsnavels groepsdieren zijn en ze zich verlaten kunnen voelen indien ze voor lange tijd alléén worden gelaten. Probeer uw vogel daarom wel te betrekken bij activiteiten in en rond het huis. U kunt dit doen door hem op een kleine standaard mee te nemen indien mogelijk. Zo kunt u hem mee naar de badkamer, de computer of studeerkamer of de tuin (gekortwiekt) nemen. U hoeft hem dan niet directe aandacht te geven, maar hij wordt zo wel betrokken bij de dagelijkse activiteiten van zijn gezin. Hierbij kunt u dan meteen trainen op gewenst gedrag, bv het produceren van aangenaam geluid.

Als laatste, maar misschien wel het belangrijkste. Een vogel kan ook wat te melden hebben indien hij schreeuwt. Zeker indien het altijd een rustige, normale vogel is geweest die plotseling begint met schreeuwen. Redenen voor schreeuwen kunnen zijn:

  • Geen voedsel of water of geen toegang hiertoe
  • Pijn
  • Angst
  • Behoefte aan stimulatie
  • Vermaak

Probeer er achter te komen waarom uw vogel schreeuwt en probeer de oorzaak op te lossen.
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.