Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clickertraining Sub
  Inleiding
  Conditionering
  De Clicker
  Voorbereiding
  Target Stick
  Clicker filmpjes


 
             Belangrijke punten vóór u begint met clickertraining.
 
  Allereerst is het belangrijk dat iedereen in het huishouden meewerkt en consequent is. Dit wil zeggen dat indien er regels zijn opgesteld, bv het niet toelaten op de schouder van de vogel, iedereen zich hier aan moet houden. Consequent zijn is een belangrijk element bij een succesvolle training.

Let op uw vogel en zijn houding, dit kan u veel over zijn gedrag vertellen! Probeer te beginnen met één trainer die de vogel traint, na enkele weken kunt u evt. meer trainers de vogel laten trainen.

Trainingssessies dienen nooit te lang te duren! De ene vogel raakt zijn interesse na enkele minuten al kwijt, bij de andere kunt u gerust een half uur trainen. Naast de reguliere trainingssessies dient u zich te bedenken dat u in principe continu uw vogel aan het trainen bent omdat 'leren' plaats vindt tijdens elke interactie die u met uw vogel aangaat.

U kunt elke vogel trainen, van jong tot oud. Ik zal bij mijn schrijven uitgaan van kromsnavels, maar in principe kunt u natuurlijk ook uw kanarie of beo met een clicker trainen! In veel dierentuinen worden tegenwoordig ook wilde dieren geclickertraind op bepaalde gedragingen, zoals het openen van de bek voor mondinspectie, het tegen de tralies aanstaan voor pootinspectie etc.

U kunt zeker meerdere vogels trainen, maar train altijd met één vogel tegelijk. Indien u dus twee of meer vogels samen gehuisvest heeft, dan kunt u één uit de kooi halen en met deze gaan trainen.

Probeer met uw vogel te trainen op een plaats waar er zo weinig mogelijk afleiding is. Uw vogel moet zich op zijn gemak voelen en in staat zijn om versnaperingen van u aan te nemen. U zou een trainingsstandaard kunnen gebruiken bij de training van vogels die u buiten de kooi al kunt hanteren.

Met vogels die nog niet ‘tam’ zijn kunt u gewoon beginnen met de training terwijl de vogel zich nog in de kooi bevindt. Vogels die erg agressief zijn in en rondom hun kooi kunt u het beste op een plek trainen waar de kooi uit zicht is. Probeer uw vogel naar zo’n plek te verplaatsen door hem evt. op een stok te laten opstappen indien het niet lukt om hem op uw hand te laten stappen.
(Jonge Agapornis personata)


Vogels die bijten kunt u versnaperingen aanbieden op een lepel of door de versnapering in een (voer)bakje te laten vallen. Probeer uw vogel op borsthoogte te houden tijdens de training.
Hele angstige vogels kunt u evt. wat hoger plaatsen omdat ze zich dan vaak ook veiliger en meer op hun gemak voelen.

Het aanleren van trucjes geeft zowel psychische als geestelijke stimulatie aan een vogel. De meeste vogels vinden spelen geweldig en vertonen van nature al de meest vreemde kapriolen! Veel mensen houden niet van dit soort ‘circus gebeuren’, maar u dient zich te realiseren dat een vogel het verschil tussen het op commando ‘op stappen’ of het op commando ‘een pootje’ geven niet kent. Hij zal bepaald gedrag alleen gaan vertonen indien het hem wat oplevert of indien hij op deze manier iets negatiefs kan vermijden (zie Inleiding). Het leren iets te doen voor een beloning is natuurlijk én interessant en voor de meeste vogels is het uitsloven voor een lachende trainer of publiek nog leuker!

De meeste vogels vinden het juist geweldig om trucjes te doen en hier ook nog voor beloond te worden. Indien u eerst begint met het aanleren van trucjes, zal uw vogel nieuw gedrag aanleren wat hij van nature al leuk vindt om te doen.
U kunt hem daarna verder trainen in het volbrengen van moeilijkere taken die ze minder leuk kunnen vinden. Bijvoorbeeld rustig te blijven in een handdoek of tijdens een kortwiekbeurt, nagels knippen etc.

Zorg er voor dat training leuk blijft, zowel voor u als voor uw vogel! Ga niet met uw vogel trainen indien u geen zin heeft, chagrijnig, boos, etc bent. Vogels voelen onze stemmingen goed aan en reageren daar vaak op een zelfde manier op. Indien we enthousiast en blij zijn nemen zij dat over, maar ook als wij boos en chagrijnig zijn kunnen zij dit overnemen door agressiever te worden.

Training moet een leuke onderneming zijn!
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.