Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Gedrag Sub
  Kortwieken
  Basis Opvoeding
  Opvoeding
  Clickertraining Basis
  Clicker Trucs & Spel
  Bijten
  Schreeuwen
  Plukken
  Broeds


 
             Ga geen partner-relatie met uw vogel aan, maar een leraar-leerling relatie. Dit kan een hoop problemen voorkomen!
 
  Alle vogels moeten opgevoed worden zoals u misschien al in bij het hoofdstuk 'Basis Opvoeding' heeft gelezen. Toch krijg ik regelmatig de indruk dat veel mensen denken dat dit niet van toepassing is op b.v. hun 'kleine' agapornis of 'valkparkiet'. Het eerste dat u zich realiseren is dat agaporniden, valkparkieten en veel andere kleine kromsnavels ook extreem intelligente dieren zijn met een eigen karacter. Ga ook met kleinere kromsnavels om zoals u met elke kromsnavel om zou gaan ook al is hij veel kleiner dan andere papegaaiensoorten. Zaken als dominantie, territoriaal gedrag bij de kooi en bijten kunnen zich bij agaporniden ontwikkelen als u niet de juiste stappen onderneemt om deze gedragingen te voorkomen. Dit betekent dat u met de training dient te beginnen vanaf de eerste dag dat u uw vogel in huis haalt. (Leest u aub ook het stuk over de basis opvoeding.)

Leiderschap

U moet als een leider overkomen op de vogel, waarbij u de leraar bent en uw vogel de leerling. Dit betekent dat u de leider van de groep bent door overredingskracht en positieve interactie, nooit bang of geïntimideerd te zijn en nooit de vogel psychisch te straffen. U kunt de leiding over de groep hebben zelfs als het om één vogel gaat, zolang de groep u vertrouwd. Consequentie en positieve interactie vormen de grootste vertrouwensbanden. (foto; amazone gekortwiekt buiten in de sneeuw)

U mag nooit aan uw vogel zijn snavel trekken of er op tikken. En zeker nooit uw vogel slaan of pijnigen. Dit mogen dan standaard regels zijn, maar het gebeurd toch te vaak dat een gefrustreerde eigenaar te sterk reageert op een plotselinge beet van zijn vogel. Uw vogel op de grond gooien nadat hij u bijt is een zeer oneffectieve manier van training. Het leert uw vogel alleen dat u een zeer onvoorspelbare zitplaats bent die niet te vertrouwen is. De vogel zal op dat moment zeker onderdanig aan u zijn, maar hoogst waarschijnlijk de volgende keer niet meer op uw hand stappen als u deze in zijn kooi houdt.

Agressieve trainingsmethoden zijn slechts luie training methodes. Zelfs door het schreeuwen naar uw vogel kunt u hem tot verzet prikkelen en hem agressiever maken. Het is zelfs zo dat vele irritante gedragingen als schreeuwen of obsessief om aandacht vragen vaak door de eigenaren zelf zijn gestimuleerd, door tegen de vogel te schreeuwen of een ander afschrikmiddel te gebruiken. Sommige mensen slaan op de kooi of schudden hieraan om het geluid te laten stoppen, maar dit is gewoon een vorm van interactie. En deze interactie is een vorm van aandacht voor de vogel, beter zulke aandacht dan geen aandacht. Deze tactieken zullen dus alleen het gedrag laten toenemen in plaats van het te stoppen.

Het "stap op" commando

De meest essentiële les die u uw kromsnavel moet aanleren is om op commando 'op te stappen'. U kunt een commando gebruiken dat u zelf wilt als bv "stap op" of "op", als u maar één commando consequent aanhoudt, telkens als u uw vogel oppakt. Dit stap op commando moet altijd gebruikt worden als u uw vogel oppakt, zonder uitzonderingen. Door deze simpele regel op te volgen zet u een basis op voor een langdurige, positieve interactie met uw kromsnavel.

Het stap op commando is vooral van belang als u uw vogel van zijn kooi verwijdert. Het toelaten dat u uw vogel zelf uit zijn kooi klimt kan later territoriaal kooigedrag veroorzaken. De beste manier om uw vogel op te laten stappen is voor hij het deurtje van de kooi uitkomt. U plaats uw vinger tegen zijn borst aan en duwt dan rustig een beetje hier tegenaan terwijl u het ‘stap op’ commando geeft. Maak altijd goed oogcontact met uw vogel wanneer u dit of elke ander commando geeft.

Als u al een probleem heeft met uw vogel die niet meer uit de kooi wilt of bijt als u bij de kooi komt, dan zult u hem in zijn geheel moeten oppakken. Dus door de vogel met uw gehele hand over zijn lijfje te pakken en uit de kooi te pakken. Als u zeker weet dat hij u zal bijten gebruikt u een gastendoekje om hem te pakken. Eenmaal uit de kooi, oefent u het stap op commando door hem van de vinger op de ene hand naar de vinger op de andere hand te laten stappen terwijl u telkens het ‘stap op’ commando herhaalt.

Maak deze trainingen niet te lang. Laat hem bv 4 of 5 keer overstappen en beloon uw vogel uitbundig als hij het goed heeft gedaan. U kunt hem dus naast vocaal te belonen ook belonen met iets wat hij lekker vindt. Neem pauzes tussen de trainingen en oefen een paar minuten later weer een keertje. Als uw vogel het opstappen van vinger op vinger goed beheerst verder gaan met een andere oefening. Laat hem opstappen van vinger op een stok of op zijn kooi en van de stok of kooi weer op uw vinger. Beloon altijd de vogel als hij het goed doet en negeer zijn fouten. Straf de vogel niet voor een fout. Kromsnavels leren de 'stap op' oefening vaak in een dag of twee.

Bijten in of bij de kooi

Als u in een situatie zit waar de vogel u bijt zodra u uw hand in de kooi brengt dan kan het zijn dat u bang bent. U trekt uw hand al weg op het moment dat de vogel zijn snavel naar uw hand reikt. Het is begrijpelijk dat een beet van een kromsnavel niet snel vergeten wordt en er de volgende keer voorzichtiger een vinger aan de vogel wordt aangeboden om op te stappen. Maar, kromsnavels gebruiken hun snavel als een soort derde hand om ze in balans te houden. Bij het opstappen houden ook veel papegaaien zich eerst een beetje vast met hun snavel aan uw hand om dan op te stappen. Dit is alleen even steunen en geen intentie tot bijten. Maar door telkens uw hand weg te hebben getrokken als u die snavel zag naderen, heeft u de vogel het bericht gegeven dat u een onbetrouwbare zitstok bent.

Als deze situatie al ontstaan is dan adviseer ik u de vogel uit de kooi te halen met een stokje. Indien dit niet lukt gebruikt u een handdoek, als hierboven al beschreven, en de stap op oefeningen buiten de kooi te gaan oefenen. Pak uw vogel vlug uit de kooi met een snelle beweging en ga niet de vogel in de kooi achtervolgen met uw hand (of handdoek). Als u de vogel eenmaal heeft neemt u hem mee ver van zijn kooi en zijn territorium om daar het opstappen te oefenen.

(foto: vogel socialiseren met kinderen)

 


Sommige vogels reageren heel goed op ‘stoktraining’. Dit is het op laten stappen op een houten stok ipv een vinger of hand als u de vogel uit de kooi wilt halen. Dit is eigenlijk alleen een tijdelijke methode als u dus ‘bang’ bent geworden voor uw vogel en uw hand telkens terug trekt als hij u met de snavel benadert. Het is de bedoeling dat u uw vogel zo traint dat hij later gewoon vrijwillig op uw hand stapt zodra u het commando geeft.>

U gebruikt de houten stok gewoon zoals u net heeft gelezen hoe u de vogel op uw hand laat opstappen. U houdt de stok rustig tegen zijn borst tot hij erop stapt. Als uw vogel in paniek raakt en als een gek door de kooi vliegt zodra u de stok in de kooi brengt is dit misschien niet de juiste methode om te gebruiken bij uw vogel. U kunt hem aan de stok leren wennen door hem dagelijks even in de kooi te houden terwijl u de vogel beloond en met hem praat op een vrolijke toon. Als u ziet dat de vogel er al aan gewend is brengt u de stok dichter bij de vogel. Het hoeft niet meteen in één dag, kijkt u maar hoe ver u kunt gaan, maar zorg ervoor dat de vogel niet weer in paniek raakt, dus neem de tijd.

Veel mensen gebruiken op een gegeven moment het stap op commando niet meer zodra de vogel al gedurende een bepaalde tijd altijd keurig op de vinger stapt zodra u deze voor hem houdt. Maar dit commando moet altijd gegeven blijven worden om telkens weer het gedrag te versterken.

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.