Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Verzorging Sub
  Kooi & zitstokken
  Standaard
  Speelgoed
  Maak zelf speelgoed
  Spelletjes
  Vakantie
  Douchen & Slapen


 
             Wist u dat een papegaai min. 10 uur slaap per dag nodig heeft?
 
 
Douchen/Baden

De meeste kromsnavels vinden het heerlijk om te baden/douchen. Als uw vogel in huis leeft heeft hij geen gelegenheid om in een regenbuitje een bad te nemen. U kunt hem wel op een aantal verschillende manieren toch de kans geven zich te baden.

 
Grijze roodstaart aan het baden in een badkuip.  

  • Sproeien. U kunt hem met een plantenspuit die ingesteld is op “nevel” voorzichtig besproeien met vers water. Houdt u dan de plantenspuit zo dat hij lager dan de vogel is en omhoog spuit zodat de nevel, met een bochtje, op de vogel valt, als ook de regen doet.
  • Wastafel/gootsteen. U kunt hem dus ook in de badkamer of in de keuken in de wastafel of gootsteen zetten en dan de kraan zachtjes aandoen. Laat de vogel zelf kiezen of hij onder de kraan of van de kraan af zich wil baden. De vogel zal zich in het begin misschien helemaal niet willen baden, maar als u hem hier aan went zal hij waarschijnlijk op een dag kiezen om toch een badje te wagen. Ik ken genoeg kromsnavels die bij het geluid van een lopende kraan al helemaal “enthousiast” worden.

  • Douche. Als uw vogel echt tam is en rustig bij u blijft zitten kunt u hem ook een keer onder de douche meenemen. Er zijn ook speciale douche zitstokken voor vogels in de handel die u aan de wand kunt bevestigen dmv zuignappen. Let u er wel op dat de vogel niet onder de directe waterstraal staat en dat hij het echt leuk vindt. Een vogel die niet gewend is om mee te worden genomen naar de badkamer kan het in het begin eng vinden. Geef niet op en introduceer de vogel langzaam aan aan het hele 'douche gebeuren'. Neem hem regelmatig mee de badkamer is, ook tijdens dat u bv tandenpoetst of uw haar kamt. Geef uw vogel zijn eigen tandenborstel in de badkamer om mee te spelen tijdens dat u bezig bent.
  • Badje. In dierenwinkels zijn ook speciale badjes te verkrijgen die aan de kooi gehangen kunnen worden, of schalen die op de bodem van de kooi geplaatst kunnen worden. Toch geef ik de voorkeur voor bovenstaande methodes. Je bent namelijk met de vogel bezig en dit zal de relatie tussen u en de vogel versterken. Het nadeel van het water in een badje is dat het vlug vervuild en dat de vogel dan vaak dit bevuilde water later opdrinkt.

Laat uw vogel nooit alleen als hij zich aan het baden is, hij kan zo nat worden dat hij niet meer in staat is om te vliegen en verdrinkt als het waterniveau te hoog wordt.
Het is beste is om uw vogel niet vlak voor hij gaat slapen te laten baden. Hij zal dan namelijk met een nat verenpak in slaap vallen en kan ziek worden. Laat hem dus op tijd baden zodat hij een droog verenpak heeft als hij gaat slapen.

(foto rechts: Agapornis badend in een klein laagje water)

Slapen/ Nachtrust

Als u de vogelkooi op een plaats hebt staan waar het na 21.00 uur nog licht is en mensen zijn dan adviseer ik u het volgende.

De vogelkooi na deze tijd op een rustige, donkere plek te zetten of een doek over de kooi te leggen zodat de vogel kan gaan in het “donker” kan gaan slapen. Vogels hebben namelijk hun slaapuren nodig om gezond te blijven. Aangezien ze wel wakker worden als de zon opgaat en ze niet uitslapen moeten ze vroeg kunnen gaan slapen om aan hun benodigde uurtjes slaap te komen! En het aantal uren slaap dat geadviseerd wordt voor kromsnavels is zo'n 10 tot 12 uur per nacht. Krijgt hij niet genoeg slaap dan kan de vogel gedragsproblemen gaan ontwikkelen als bijten, schreeuwen en verenplukken. Dus ik adviseer u ten strengste om u vogel die slaapuren te geven.

Dutjes overdag, zoals de Amazone op onderstaande foto's, tellen niet mee bij de hoeveelheid slaap die uw vogel nodig heeft per dag! U kunt zelf uitrekenen hoe laat u 's avonds de doek over de kooi moet leggen of de kooi in een donkere kamer moet zetten. Om het met een voorbeeld te verduidelijken: Wordt het om 7.00 's morgens licht buiten dan moet u 10 tot 12 uur ervoor de vogel 'laten slapen', dus rond 19.00 tot 21.00 uur 's avonds. U kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat de vogel 's avonds in een donkere kamer wordt geplaatst waar het 's morgens als het buiten licht wordt toch nog donker blijft in deze kamer. Dan kunt u uw vogel 'later laten slapen'. Maar zorg er nog steeds voor dat hij die 10 tot 12 uur slaap krijgt!

(foto links: gapende Venezuela amazone tijdens rust)

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.