Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Verzorging Sub
  Kooi & zitstokken
  Standaard
  Speelgoed
  Maak zelf speelgoed
  Spelletjes
  Vakantie
  Douchen & Slapen


 
             Pas op voor metaalvergiftiging bij nieuwe gegalvaniseerde kooien!
 
 
Kooien

Zelf ben ik van mening dat een kooi nooit te groot kan zijn. Te klein kan wel! Er zijn in dierenwinkels veel kooien te koop en er is dus keuze genoeg. Je hebt ze in allerlei maten, vormen en kleuren. Denk bij het kopen ook aan de vogel. Een kooi kan er prachtig uitzien, maar minder geschikt zijn als huisvesting voor papegaaien.

De minimale maten die een agapornidenkooi moet hebben zijn: 60 cm lang, 30 cm diep en 50 cm hoog. De tralies zijn horizontaal of ten minste aan 2 kanten van de kooi. De ruimte tussen 2 tralies is zo groot dat de vogel zijn kop er met geen mogelijkheid tussen kan krijgen. Ik gebruik kooien met een tralieruimte van 1 cm.

Een kooi is liever lang als hoog. De vogel zal niet omhoog "vliegen", maar wel horizontaal. En als tweede reden dat je meer ruimte hebt om speelgoed, zitstokken etc op te hangen zonder dat alles onder gepoept wordt zoals vaak gebeurd bij smalle hoge kooien waarbij de vogel vaak op de hoogste stok zit. Een goede dierenwinkel zal je goed advies kunnen geven over een goede kooi voor je kromsnavel.

Je kunt er ook zelf een maken van hout en gaas, maar daar zitten veel nadelen aan. Hout (pas op met de verf die je gebruikt indien je gaat verven!) wordt vlug weg gebeten, niet goed afgewerkt gaas bezit scherpe punten die gevaarlijk zijn voor de vogel. En vaak is het moeilijker schoon te houden als een gefabriceerde kooi.

Gegalvaniseerd gaas is giftig voor vogels doordat er metaalvergiftiging kan optreden! Zorg er altijd voor dat nieuwe gegalvaniseerde kooien 'ontdoen' worden van die mooie glanzende coating. Dit kunt u doen door de kooi, indien mogelijk, enkele weken buiten te plaatsen voordat u uw vogel(s) erin plaatst. Of de kooi met karnemelk in te smeren en dit enige dagen erop laten zitten en daarna afspoelen. Evt doordrenken met azijn is ook een optie ipv karnemelk.

Bovenstaande kooi vind ik een goed model en maat kooi voor kleinere soorten kromsnavels als grasparkieten, agaporniden enz.

Tegenwoordig is de keuze in kooien overweldigend groot. Een nieuwe trend zijn de gepoedercoated kooien, zelf heb ik daar hele goede ervaringen mee en ik zou ze een ieder aanraden. Ze zijn stevig, roesten (bij goed onderhoud) niet, hebben een lange levensduur en voor mij het belangrijkste; zijn gemakkelijk schoon te houden. Met een vochtige doek kan ik ze in korte tijd afnemen van stof, ontlasting en voedselresten. Hieronder staan een paar foto's van deze gepoedercoated kooien in verschillende maten. Maar indien u bij een goede dierenwinkel of papegaaienzaak gaat kijken zult u een grote keuze aan modellen krijgen.

De kooi rechts van deze tekst is voor de kleinere kromsnavels als agaporniden, grasparkieten, valkparkieten enz,  een mooie kooi qua formaat.

 

Voor middelgrote kromsnavels is niet alleen een ruimere kooi noodzakelijk, maar ook dikkere tralies. Hiernaast (links) ziet u een foto van een Wagner kooi. Geschikt voor Bonte boertjes, Meyer papegaai, Halsbandparkiet, enz.

Voor de grotere kromsnavelsoorten als de grijze roodstaarten, amazones, kleine kaketoes enz kunt u eenzelfde kooi als bovenstaande Wagnerkooi nemen in een grotere maat.

 

lndien u een Ara, grote kaketoe etc wilt onderbrengen in een kooi moet u vooral een stevige, grote kooi nemen. Kaketoes zijn meester in het 'losmaken' van voorwerpen en menige spijlen van kooien hebben dat ondervonden. Een grote kooi voor ruime bewegingsvrijheid is van belang bij deze grotere kromsnavels. De ara bezit een lange staart waar ook rekening mee gehouden moet worden. De kooi rechts van deze tekst zou een optie kunnen zijn voor de grotere papegaaien, of indien u een koppel heeft is dit zeker ook een optie.
 

Bodembedekking

Als bodembedekking gebruik ik houtsnippers. Dit stoft niet zo erg als zand wat niet zo goed is voor de luchtwegen van de vogel (en misschien zelfs voor U!) En daarnaast is de kans op schimmelinfecties bij zand ook groter ivm houtsnippers. Bij bijna alle kooien worden zitstokken meegeleverd, vaak zijn dit plastic zitstokken of/en houten. Mijn advies is om deze zitstokken te verwijderen en te vervangen door natuurlijke (verse) takken of door zittouwen.

Ook raad ik een nagelslijpstok aan die de nagels van uw kromsnavel onderhoudt en voorkomt dat ze te lang en scherp worden. De dikte van een zitstok moet zo zijn dat als ze vogel zijn tenen om de stok slaat de voorstaande tenen niet de achtertenen aan raken. Ik adviseer zitstokken in verschillende maten en soorten te geven om de doorbloeding te bevorderen. U zou dus van elk van onderstaande soorten zitgelegenheden minstens één kunnen aanschaffen.  Hieronder meer info over de betreffende zitgelegenheden: Takken van knotwilgen of fruitbomen zijn niet giftig voor vogels en kunnen goed als zitstokken gebruikt worden. Als u uw vogel verse takken geeft gaan ze hier vaak aan knagen en mee spelen. Zodra de tak afgeknaagd is kunt u ze een nieuwe verschaffen. Geef ze takken in verschillende diktes dit bevorderd de doorbloeding in de tenen en poten van uw kromsnavels. Angst voor takken kan tot probleemgedrag gerekend worden, probeer uw kromsnavels te leren genieten van (verse) takken en over zijn angst te komen .

Zittouwen

Deze worden gemaakt van katoen touw en de meeste kunnen zo in de wasmachine meedraaien als ze vuil zijn. De meeste kromsnavels vinden dit vaak heerlijke zitgelegenheden. Ze hebben goede houvast aan het touw en ze kunnen er leuk mee spelen door de dunne draadjes los te knagen. Ook deze touwen zijn in verschillende diktes en lengtes verkrijgbaar. Van dit katoenen touw worden ook ronde ringschommels gemaakt die ik adviseer boven de houten en zeker boven de plastic schommels die vaak verkocht worden.

 

Nagelslijpstok (pedicurestok)

Deze zijn gemaakt van en zorgen ervoor dat de nagels van de vogel op normale lengte worden gehouden en tevens niet te scherp worden. Het zijn stokken die goed schoongemaakt kunnen worden en eigenlijk jaren meegaan. Ik gebruik ze zelf ook voor al mijn kooivogels en heb nog nooit een vogel de nagels hoeven te knippen. Dit is natuurlijk heel fijn voor zowel de vogel als voor de eigenaar. Het brengt toch een hoop stress met zich mee en je hebt ook kans op verkeerd en te kort knippen.
Er zijn naast nagelslijpstokken die als zitstok dienen ook schommels die voor dezelfde nagelslijtende werking zorgen. Stokken die zijn ingerold in schuurpapier kunnen beter niet gebruikt worden. Deze stokken worden aanbevolen met het idee dat het schuurpapier de nagels van de vogel kort houdt. Helaas hebben deze stokken zelden of nooit dat effect. Wél zorgen zij voor een extra belasting van de huid van het voetzooltje. Ze kunnen daardoor voetzool-ontsteking in de hand werken.

Flexibele Zitstokken

Er tegenwoordig in de handel ook veel flexibele zitstokken te koop. Deze zijn geschikt voor de kleinere vogelsoorten (kanaries, valkparkieten etc).

 

 
Samenvatting

Zorg er dus altijd voor dat uw vogel minstens 2 zitstokken in de kooi heeft en dan het liefs natuurlijk verschillend van soort en maat. De meeste papegaaien zijn echte acrobaten en vinden het heerlijk om te spelen, hangen, klimmen etc. Mijn mening is dat in een 'normale' kooi de vogel niet kan en zal vliegen (vleugels klapperen is wat anders als vliegen!) Dus waarom dan zoveel lege ruimte erin? Plaats er genoeg zitplaatsen, schommels en speelgoed in zodat de vogel zich kan vermaken met klimmen en klauteren tot hij weer uit de kooi mag voor de echte vliegoefeningen!

Online vogelspeciaalzaken waar zittouwen, touwschommels, nagelslijpstokken etc te koop zijn:
Handels
Happybird

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.