Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Algemeen Sub
  Soort kiezen
  1 of meer vogels?
  Voorbereidingen
  Pop en man
  Veel gestelde vragen
  Lezersvraag

  Lezersvraag

Mijn vogel wilt niet geaaid worden!? Wat doe ik hieraan?

Antwoord: Klik hier!


  Actueel
Clickertraining Trucs & Spel. Verschillende oefeningen die u uw vogel kunt aanleren!

De I-Clicker & Target Stick hier te bestellen!


 
             Veel gestelde vragen en hun antwoorden kunt u hier lezen.
 
 
Vraag

Mijn vogel wilt niet geaaid worden?! Wat doe ik hieraan?

Wij hebben een grijze roodstaart van ongeveer een half jaar. Zij is in haar 3de maand pas uit het blok gehaald bij haar ouders en toen hebben wij haar gekregen, met haar was toen nog niks gedaan dus. Aangezien wij haar tam willen maken heb ik een vraag. We hebben haar in de eerste tijd gewoon lekkers uit de hand gegeven. Dit ging goed, ze pakt het gewoon aan en komt naar je toe voor het lekkers. Ze lijkt ook vaak aan te geven dat ze er uit wil en aandacht wil. Als wij haar er uit willen halen gaat dat al redelijk moeizaam, ze stapt wel op je hand met behulp van lekkers. Wij houden onze hand dan voor haar zodat ze niet weg kan springen, zo halen we haar er uit. ALs ze dan eenmaal uit haar beschermde omgeving weg is (de kooi) dan is ze ook weer helemaal er bij. Ze zit rustig op je schoot of schouder, dit regelmatig op 1 poot. Ook dan pakt ze lekkers aan. Het enige is dat ze onze hand niet bij haar in de buurt wil hebben. Ze staat er wel op, je kan bewegen om haar heen met je hand, maar echt aaien mogen we nog niet echt. Zoals vandaag heb ik wel een beetje in haar nek en borst geaaid (heel voorzichtig) maar dan probeert ze toch te bijten! Als ze dan bijt zeg ik gewoon nee, dan is het ook wel goed. heb jij een tip over hoe we haar kunnen aaien? want wij weten het niet meer? of moet ik gewoon door gaan met proberen en het bijten negeren?

Antwoord

Het is belangrijk te weten dat het aaien van een vogel niet vergeleken kan worden met bv het aaien van een hond of kat. Veel vogels zijn hier namelijk niet van gediend. Helemaal als ze een persoon nog niet voor de 100% vertrouwen. Mijn advies is om door te gaan met de training van het op en afstappen van uw vogel en de verdere basisopvoeding. U kunt uw vogel langzaam aan uw hand laten wennen door eerst alleen voorzichtig bij deze bij de borst te kriebelen. Papegaaien zijn prooidieren en als u met uw hand in zijn nek gaat kroelen terwijl de vogel u nog niet (geheel) vertrouwd zal hij dit zeker niet prettig vinden. Wat ook een belangrijk punt is, is dat u nu telkens een ‘nee’ zegt voor het ‘bijten’ van uw vogel. U loopt namelijk nu echt kans dat als u doorgaat met het aaien en uw vogel gaat negeren in zijn gedrag (hij laat u weten dat hij zich niet prettig voelt bij dat aaien) u hem zelf het ‘bijten’ aanleert! Veel vogels geven zachtjes aan dat ze iets niet fijn of angstig vinden, veel mensen zetten gewoon door en negeren dit gedrag. De vogels zal een volgende keer misschien wat harder bijten en dit gaat net zo lang door totdat hij een keer zo hard bijt dat u wel uw hand terugtrekt en hij leert dat hij dus gewoon wat harder moet bijten om u duidelijk te maken dat hij het niet fijn vindt.
Zorg er nu gewoon voor dat u uw vogel opvoed en spendeer kwalitatieve tijd met hem door met hem spelletjes te doen etc. Hij zal u daardoor beter leren kennen en vertrouwen.
Nog een klein ander punt. Het op de rug aaien of aan de snavel zachtjes trekken, stelen is bij papegaaien onderling onderdeel van het baltsgedrag en paargedrag. Zorg ervoor dat u dit soort gedrag niet bij uw vogel uitvoert. Dit kan leiden tot een partner-relatie met uw vogel en dit moet u echt voorkomen wilt u problemen voorkomen in de toekomst.

 

Klik hier voor véél meer vaak gestelde vragen!

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.