Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Gedrag Sub
  Kortwieken
  Basis Opvoeding
  Opvoeding
  Clickertraining Basis
  Clicker Trucs & Spel
  Bijten
  Schreeuwen
  Plukken
  Broeds


 
             Basis vaardigheden die u uw vogel zou moeten aanleren.
 
  Een vogel moet net als een hond, kind etc opgevoed worden. Hij moet bepaalde commando's aanleren waardoor wij onze vogel (beter) kunnen hanteren. Dit opvoeden zorgt er ook voor dat onze vogels tam worden en/of blijven.

Alle papegaaien verschillen in karakter, de een is heel erg onderdanig, angstig of onzeker, de andere heeft meer een eigen willetje en zal je proberen te bijten als hem/haar iets niet aanstaat. Door je vogel op te voeden (vanaf het moment dat je hem in huis hebt) kunnen een hoop problemen als bijten, schreeuwen en misschien zelfs verenplukken voorkomen worden. De een heeft een opvoeding meer nodig als een andere, maar toch raad ik iedereen aan de 'basisregels' aan de vogel te leren.

Socialisatie dient op jonge leeftijd te beginnen!

Leest u a.u.b. ook het hoofdstuk "Opvoeding", hierin vindt u informatie over leiderschap en het 'stap op' commando waar hieronder ook in het kort over geschreven is.

Ik ga nu uit van een handtamme vogel. Misschien heeft u net een jong vogeltje in huis genomen van zo’n 6 a 8 weekjes oud. Of heeft u een tamme vogel in huis die verder geen ‘problemen’ geeft als bijten b.v. Dan begin ik met de basis dingen die elke eigenaar zijn vogel zou moeten aanleren of aanwennen.

1. Het opstappen op je hand op commando en het afstappen op commando. Ik gebruik de simpele woorden ‘op’ en ‘af’. Deze training is het meest belangrijke wat je ze kan leren. Het is van belang voor de band tussen u en de vogel en het is het basisprincipe van de opvoeding. Voor meer informatie kijkt u bij Opvoeding.

Het op commando leert u als volgt. U plaatst u hand naar de poten van de vogel toe en drukt vervolgens zachtjes terwijl u ‘op’ zegt. Op deze manier moeten ze wel opstappen omdat ze anders vallen. Naarmate ze ouder worden zullen ze hun pootje al uitsteken om snel te kunnen opstappen.
Het af commando leert u een soort op gelijke wijze. U heeft de vogel dus op u hand zitten en plaatst hem voor b.v. de zitstok waar u hem op wilt laten stappen. Zorg ervoor dat u de vogel met zijn buikje ongeveer op hoogte van de stok houdt. De meeste kromsnavels gebruiken namelijk eerst de snavel om zich vast te houden aan de stok en plaatsen dan de pootjes. Beloon u vogel met u stem nadat hij iets goed gedaan heeft!

2. Komen als geroepen wordt. Papegaaien zijn niet gehoorzaam en u moet dat ook niet van ze verwachten. Komen op commando is niet een natuurlijk iets om ze aan te leren. Maar ze zijn liefdevol en als je je babypapegaai leert om te komen om hem dan te knuffelen of te kroelen, dan kan dit helpen hem terug te vinden als je hem kwijt bent. Als ze ooit in gevaar mochten raken dan kun je proberen ze in veiligheid bij je roepen.

3. Met speeltjes spelen. Verveling is een van de meest voorkomende papegaaien 'problemen’ Een verantwoordelijke papegaaien eigenaar moet zijn papegaai zo opvoeden dat zijn vogel zichzelf bezig kan houden met oa het spelen met speelgoed als hij in zijn kooi zit. De vogel moet zich zelf kunnen vermaken als hij alleen is.

Leer ze als jonge vogels om met speeltjes te spelen. Als ze er erg ongeďnteresseerd uitzien dan speel jij met de speeltjes terwijl de vogel aan het kijken is en probeer er een interactieve gebeurtenis van te maken. Lach en rinkel met de bel en laat de vogel zien hoe leuk speeltjes kunnen zijn. Beloon de vogel zodra hij een initiatief neemt om mee te doen en aan het speeltje gaat voelen! Klik hier voor meer info over geschikte papegaaienspeeltjes: speeltjes.

4. Gevarieerd voedsel eten. Biedt een aantal verschillende voedselsoorten dagelijks aan. Beloon de vogel als hij iets nieuws eet. Bindt de broccoli vast met een leren veter, hang de appel op aan een koordje en probeer altijd om nieuw voedsel leuk te maken. Een gevarieerd, gezond dieet draagt bij aan een gezonde vogel! Te vaak wordt alleen maar zaad, trosgierst en eivoer aan kromsnavel verstrekt. Dit is bevat niet voldoende voedingsstoffen voor u vogel. Voor meer informatie over voeding klikt u hier: voeding.

5. Speelgoed bijten en niet jou. Het is normaal voor een babypapegaai om dingen in zijn snavel te steken. Ze onderzoeken op deze manier. Wees er zeker van dat er speelgoed naast je ligt die je je papegaai kunt geven zodat ze niet leren om je vingers te pakken met hun snavel. Reageer ook niet op een beet door paniekerig te gaan doen of een heel verhaal op te hangen tegen je vogel over hoe stout hij wel niet is. Dit vinden de vogels juist ontzettend spectaculair en zien ze eerder als een beloning dan als een straf!

 
(Agaporniden die goed gesocialiseerd zijn met honden en andersom).

Bij jonge vogels (tot zo’n 8 weekjes) negeer ik het gedrag en probeer ik het dus te voorkomen door dus altijd speelgoed bij me te hebben (al is het een stukje papier waar hij aan kan bijten) en hem dat voor te houden. Bij iets oudere vogels waarvan ik het idee heb dat ze al met meer intentie bijten dan geef ik een duidelijke ‘NEE’, niet schreeuwen of zo, gewoon met een strenge stem NEE zeggen en hem boos aankijken. Je kunt hem als straf een ‘time-out’ geven. Dus je loopt gewoon van hem weg en negeert hem. De meeste vogels vinden het erg vervelend om genegeerd te worden, vooral als je een hele aanhankelijke vogel hebt. Je kunt hem ook een ‘time-out’ geven door hem in zijn kooitje te plaatsen en hem dan ook negeren.

Maar voorkomen is beter als genezen en dat geldt zeker voor bijten! Zorg ervoor dat bijten geen gewoonte voor de vogel wordt! Dus als je van tevoren weet dat je vogel je door een bepaalde handeling o.i.d. zal bijten, doe het dan niet! Probeer een andere manier te vinden waardoor je het bijten kan voorkomen! Kijk voor meer info hier: Bijten.

6. Zitten op mijn schouder is een beloning en niet een recht. Als een papegaai gealarmeerd wordt voor zijn of jou veiligheid zal hij jou kunnen bijten. Soms is deze beet hard. Gezichtbeten zijn pijnlijk, dus houd je papegaai van je schouder uit veiligheid. Verder is het zo dat op de schouder zitten als een vorm van ‘macht’ gezien kan worden door de kromsnavel. Kromsnavels die vaak bijten mogen dan ook niet op de schouder gelaten worden!

7. Naar andere mensen te gaan die ‘stap op’ zeggen. Of je ze dit kunt leren afhankelijk van de vogel. De ene vogel is zeer sociaal en de andere niet. Probeer ze gewoon aan meerdere mensen te laten wennen en ze zo sociaal mogelijk proberen te maken.


Socialiseer vogels met verschillende/nieuwe mensen om te gaan zodat het geen eenkennige vogel wordt!

8. Een handdoek leuk vinden. Speel kiekeboe met een handdoek. Er zullen tijden komen waarbij de vogel in een handdoek gewikkeld zal moeten worden als bij de dierenarts bijvoorbeeld. Als ze niet bang zijn voor een handdoek dan zullen ze ook veel minder stress ondergaan. Pak je vogeltje bij je op schoot op de bank en plaats voorzichtig een doekje over hem heen. Trek het voorzichtig weg en roep dan kiekeboe! Maak er een spelletje van. De meeste kromsnavels en vooral baby’s vinden het heerlijk om weg te kruipen in een donker hoekje, maak daar gebruik van bij dit handdoekspel!

9. Uit een kom of van een lepel te eten. Het directe voordeel van een papegaai die van een lepel eet is dat de band tussen jou en papegaai beter wordt. Het op langere termijn voordeel is dat je de papegaai nieuwe dingen kunt aanbieden met een lepel of hem medicijnen kunt laten innemen als nodig.

10. Opstappen op een stok. Baby vogels leren dit gemakkelijker dan oudere vogels, dus begin ze dit te leren als ze nog jong zijn. Het kan van pas komen als iemand die bang is voor je vogel hem moet hanteren, de vogel kan dan dmv van het opstappen op een stok toch gehanteerd worden.

 
Netjes op de hand stappen, zorg ervoor dat uw hand 'stevig' staat zodat uw vogel zonder problemen kan opstappen.   Deze hand wordt te hoog gehouden, de vogel moet zijn snavel gebruiken om houvast te verkrijgen om toch op te kunnen stappen.

11. Eten uit je hand nemen. Dit zal helpen ze tam te houden. Het zal je ook helpen nieuw voedsel te introduceren.

Je verwachtingen moeten redelijk zijn als je je kromsnavel iets probeert te leren. Niemand kan een papegaai bv leren om nooit te schreeuwen. Papegaaien doen dat nou eenmaal. Het is instinctief gedrag. Het gedrag modificeren zodat de papegaai geconditioneerd schreeuwt is een redelijke manier.

Dit waren dan de 'basisregels’ van de opvoeding. Op zich kunt u dit met alle kromsanvels doen, maar ik kan me voorstellen dat als u een kromsnavel heeft die niet tam is of bijt het een stuk moeilijker is. Mijn eerste advies bij deze vogels is om ze te kortwieken. Klikt u hier voor meer informatie over kortwieken. Eigenlijk adviseer ik alle kromsnavel die in huis gehouden worden als ‘tamme vogel’ te kortwieken.

Als u vogel eenmaal gekortwiekt is zult u veel meer controle over hem hebben waardoor u bovenstaande opvoeding, en dan vooral het op commando op- en afstappen, veel gemakkelijker kunt aanleren!

 
 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.