Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Gezondheid Sub
  Ziekten
  Besmettelijke ziekten
  Giftige planten
  Overlijden
  Reovirus
  Dierenarts


 
            
 
  Regelmatig krijg ik mailtjes van mensen die een agapornis hebben van 21 jaar, een grasparkiet van 15 of een amazone van 55 jaar. Met een goede voeding, huisvesting en verzorging zal uw vogel hopelijk ook zo'n respectabele leeftijd mogen behalen.

Maar helaas komt aan alle leven een einde en komt dit einde voor ons gevoel veel eerder als gewenst. Vaak ook plotseling zonder aanwijzingen dat er iets 'mis' had kunnen zijn met het dier. Natuurlijk kunnen ook kromsnavels getroffen worden door ziektes, ook al is onze verzorging nog zo goed geweest.

Wat te doen met het overleden diertje? Natuurlijk kunt u het diertje begraven of bij uw dierenarts afleveren voor crematie. Daarvoor kunt u contact opnemen met uw dierenarts die u daar meer over kan vertellen.

Maar het kan ook zijn dat u graag wilt weten waaraan uw papegaai is overleden. Misschien om het een ander keer te voorkomen bij een volgende papegaai, indien het te voorkomen was. Indien u uw vogel voor sectie wilt afstaan kunt u het beste zijn lichaam op een koele plek leggen als bv de garage of koelkast, maar niet in de diepvries, na zijn overlijden. 

U kunt dan contact opnemen met uw dierenarts en hem/haar vragen het diertje op te sturen naar de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht of naar het Nederlands Onderzoek Instituut (NOIVBD) te Veldhoven voor sectie.

U kunt hem ook zelf opsturen naar het NOIVBD Pathologie Laboratorium. Daar zal sectie op het dier gedaan worden en zullen op weefsels als lever, milt, longen etc. onderzoeken gedaan worden om de doodsoorzaak proberen vast te stellen. U dient het dier wel dezelfde dag of de dag erna naar uw dierenarts te brengen of hem zelf op te sturen om “bederf” zo veel mogelijk te voorkomen.

Dieren die ter sectie aangeboden worden niet in de diepvries plaatsen! Wel op een koele plek bewaren en zo spoedig mogelijk wegbrengen voor sectie.

Het adres van het Pathologisch Laboratorium NOIVBD is:

Dr. Gerry M. Dorrestein, NOIVBD, Wintelresedijk 51, 5507 PP Veldhoven.
Telefonisch altijd bereikbaar 06 11 05 76 02
www.noivbd.nl

Het adres van het Pathologisch Diagnostisch Centrum is:

PDC, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 1, 3584 CL Utrecht. Het is ook telefonisch te bereiken op (030) 2532937 van ma t/m vr 11.00-12.00 en 14.00-15.00

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.