Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Voeding Sub
  Algemeen
  Pellets
  Aanvullingen
  Recepten
  Appelcider Azijn
  Kruidenthee


 
             Het overzetten op pellets kost tijd, maar is niet moeilijk!
 
  Indien u gekozen heeft uw vogel(s) op pellets over te zetten, raad ik u het onderstaande overwenschema aan te houden. Dit schema gebruik ik al jaren en heb ondertussen tientallen vogels van zaad op pellets overgezet. Ook vogels welke al meer dan 20 jaar op zaad hebben geleefd heb ik zonder problemen kunnen overschakelen op pellets. Ik geloof dat alle vogels op pellets overgezet kunnen worden, maar de eigenaar moet er wel achter staan. Een eigenaar die twijfelt of hij zijn vogel op pellets wilt en zetten en het toch wel 'even' wilt proberen, zal er hoogstwaarschijnlijk niet in slagen zijn vogel op pellets te krijgen.

U moet zich voorstellen dat het overzetten van zaad op pellets een beetje vergeleken kan worden met een kind die met 'junk-food' (patat, hamburgers etc.) is opgegroeid en men de keuze geeft tussen een gezond dieet of het vettere 'junk-food' dieet. Een vogel zal zijn vette zaadjes ook een stuk aantrekkelijker vinden als zijn de minder vette, maar gezonde pellets.

Zorg ervoor dat u de juiste maat pellets voor uw vogel neemt! Bij het overschakelen van zaad op pellets is het soms gemakkelijker om te beginnen met één maat kleinere pellets dan door de fabrikant wordt geadviseerd voor uw vogelsoort.

Hieronder een voorbeeld van dezelfde soort pellets in drie verschillende maten.
Harrison's Mash:

De zeer fijn gemalen pellets voor kanaries, vinken etc.

Harisson's Fine:

Kleine brokjes voor valkparkieten, agaporniden, etc.

Harrison's Course:

Grote brokjes voor grotere vogelsoorten zoals Grijze roodstaarten, pionussen, Ara's, kaketoes, amazones.

Maar ook b.v. agaporniden kunnen deze maat pellet goed nuttigen en hebben zo ook wat 'werk' te doen!

Wat u kunt verwachten Tijdens het overschakelen

U moet bij het overschakelen op een paar dingen voorbereidt zijn. Tijdens het overschakelen op pellets heb ik namelijk het volgende bij mijn vogels opgemerkt. Dit wilt niet zeggen dat ik alle onderstaande punten bij elke vogel die ik heb overgezet op pellets heb gezien. Bij de een misschien één punt, bij de andere alle drie de punten en bij de andere geen enkele bijzonderheid. Elke vogel is anders en reageert ook verschillend.

  • De vogels worden drukker. Ze gaan op een neer langs de tralies springen, klimmen, ze gaan meer schreeuwen. Sommigen gaan als gekken in hun eetbakjes staan graven of er tegenaan tikken. Dit alles is eigenlijk het bedelen naar meer zaad en gaat vaak gepaard met honger.
  • De vogels worden 'agressiever'. Dit wordt vaak gezien bij vogels die overgezet worden op pellets. Vaak is het geen daadwerkelijke vorm van agressie, maar meer een vorm van bedelen.
  • De vogels eten de pellets niet. Ze lijken niets van de pellets te eten en ze gooien ze alleen maar uit hun bakje. Dit is in het begin zeker zo, maar naarmate de vogel verder in het schema is zal hij zeker ook van de pellets beginnen te eten.

Zoals u hierboven ziet zal uw vogel er veel aan doen om toch zijn zin te krijgen en dat bakje met zaad gevuld te krijgen. Indien u zich echt aan het schema houdt en niet aan de vogel toegeeft heeft u in één maand tijd een vogel die op pellets zit. Als u het moeilijk vindt om uw vogel te zien bedelen dan zou u hem voor die maand in een andere kamer kunnen plaatsen zodat u niet in de verleiding komt hem toch vlug maar wat zaadjes te geven. Indien u dit doet dan zal het inderdaad nog veel langer duren voor uw vogel op pellets zit! Nog even voor de duidelijkheid; bovenstaande gedragingen vinden (indien ze plaatsvinden) alléén tijdens het overschakelen plaats! Indien uw vogel eenmaal is overgeschakeld op pellets, zal hij deze eten alsof hij nooit anders heeft gedaan. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat de gedragingen blijvend zijn!

 
Wat te doen vóór u begint met overschakelen naar pelletvoeding

Natuurlijk moet u altijd de vogel goed in de gaten houden tijdens een voerverandering. Het eerste wat u gaat doen is uw vogel wegen en dit gaat u noteren. Ideaal is om de vogel dagelijks op het zelfde tijdstip te wegen. Zorg ervoor dat u deze gegevens noteert b.v op een kalender en ook controleert op afwijkingen. Uw vogel mag niet meer dan 10-15% van zijn 'startgewicht' verliezen tijdens het overschakelen naar pellets. U kunt voor het wegen een brievenweger of keukenweegschaal nemen die zo nauwkeurig (liefs 1 gram) mogelijk weegt. U schrijft het gewicht van de vogel op de kalender.

Naast het gewicht te controleren dient u ook dagelijks de ontlasting in de gaten te houden. Plaats i.p.v. de normale bodembedekking wat wit printerpapier of evt keukenrol op de bodem van de kooi. Dit gaat u elke dag verschonen zodat u de ontlasting van de vogel goed in de gaten kunt houden. De ontlasting moet aanwezig blijven, dat is een teken van dat de vogel eet. Natuurlijk kan deze in hoeveelheid verminderen, maar dit is normaal aangezien de vogel iets minder zaad per dag te eten krijgt en hij in het begin waarschijnlijk nog niet van de pellets eet. Een vogel die zeer druk en actief wordt is een vogel die bedelt om eten, zolang hij ontlasting produceert is het goed en hoeft u zich geen zorgen te maken dat de vogel te weinig binnen krijgt. Een vogel die juist veel rustiger wordt is wel zorgelijk. Zo'n vogel is vaak verzwakt en produceert weinig tot geen ontlasting. In veel gevallen produceert hij alleen water met een witte vlek (uraten), en geen groen 'wormachtige' uitscheiding welke de daadwerkelijke feaces is. Een zwart of zeer donkergekleurd 'wormpachtige' uitscheiding is vaak ook een teken dat het dier te weinig voeding binnen krijgt! Geef zo'n dier meteen weer 100% zaad en indien hij niet eet, dient u met dit dier naar een dierenarts te gaan.

Naast bovengenoemde zaken kunt dient u te gaan bepalen hoeveel zaad uw vogel per dag in zijn totaal eet. Dus die hoeveelheid die u in de morgen geeft en de vogel net voor hij gaat slapen in de avond echt op heeft gegeten. Deze hoeveelheid is onze 100% zoals vermeld in het overwenschema.   (Nutribird pellets P15 op de foto hieronder)

U ziet in onderstaand schema dat we de hoeveelheid zaad per 2 dagen gaan afbouwen met 10%. Maar we houden om de 2 dagen een dag ertussen waar de vogel zich weer met 100% zaad kan voeden (u mengt gewoon wat pellets tussen het zaad, zodat de vogel indien hij pellets wilt eten hier de keuze toe heeft). Op deze manier kan uw vogel niet verhongeren. Hij zal door het langzaam afbouwen van de hoeveelheid zaad wel honger (en daardoor gaan bedelen en ongeduldig worden) krijgen.

In het begin zal hij ook nog niet aan de pellets eten en ze bv uit zijn bakje gooien, waardoor hij dus ook zijn honger niet stilt. Maar dit langzaam opbouwen van de honger zal hem niet doen verhongeren, maar er voor zorgen dat hij op een gegeven moment toch maar van de pellets gaat eten. Tijdens het overzetten van zaad op pellets meng ik de pellets gewoon door het zaad heen. De vogel(s) zullen vaak, zoals hierboven vermeld, de pellets uit het voerbakje gooien; dit is normaal. Ook is het mogelijk dat u de eerste weken het gevoel heeft dat de vogel absoluut nog geen enkele pellet heeft geproefd, maar uit ervaring weet ik dat ze er toch wel aan knabbelen na verloop van een paar dagen. Houdt u dus goed aan het schema en geef niet toe aan het gebedel van de vogel, om toch maar een theelepeltje zaad te voeren. Maar houdt zoals al eerder aangegeven altijd de conditie, het gedrag en de ontlasting van de vogel in de gaten!

 
Het overwenschema
Dag % zaad per dag % pellets per dag
1 90 10
2 90 10
3 100 Wat pellets door het zaad mengen.
4 80 20
5 80 20
6 100 Wat pellets door het zaad mengen.
7 70 30
8 70 30
9 100 Wat pellets door het zaad mengen.
10 60 40
11 60 40
12 100 Wat pellets door het zaad mengen.
13 50 50
14 50 50
15 100 Wat pellets door het zaad mengen.
16 40 60
17 40 60
18 100 Wat pellets door het zaad mengen.
19 30 70
20 30 70
21 100 Wat pellets door het zaad mengen.
22 20 80
23 20 80
24 100 Wat pellets door het zaad mengen.
25 10 90
26 10 90
27 0 100

Indien u zaad wilt blijven voeren, dan kunt u een eigen mengsel maken met pellets en zaad. U kunt de verhouding elke dag meten of u kunt in een tonnetje het zelf mengen. Indien u b.v. een verhouding van 80% pellets en 20% zaad wilt voeren, dan kunt u heel gemakkelijk een zak van b.v. 2 kilo pellets mengen met 500 gram zaad (20 x 2000 gr. / 80). Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat u wel een gepaste hoeveelheid van dit mengsel per dag geeft, zodat de vogel ook alles opeet en niet alleen de lekkerste zaadjes ertussen uit pikt en alsnog de pellets laat liggen. In dit laatste geval voert u niet opnieuw totdat de vogel ook de pellets op heeft gegeten.

 (Kaytee rainbow pellets op de foto hiernaast)

Met succes heb ik tientallen vogels op pellets overgezet en nog nooit problemen hierbij gehad van uitval of dergelijke. Indien u zich goed aan het schema houdt en de vogel(s) dagelijks controleert moet het lukken om uw vogel in één maand tijd op pellets over te schakelen. Maar U moet het wel willen! Mensen die wat pellets door het zaad gaan doen in de hoop dat hun vogel(s) hier van gaan eten of radicaal alle zaad weghalen en alleen pellets gaan voeren, doen vaak meer slecht dan goed. Zulke dieren zullen in de meeste gevallen geen pellets eten of verzwakken/verhongeren.

Nog een laatste, maar belangrijke opmerking! Dit schema is zodanig opgezet dat men dus begint met de 100% zaad die de vogel daadwerkelijk per dag nodig heeft. Uit ervaring kan ik zeggen dat veel mensen uitgaan dat hun berekende hoeveelheid de daadwerkelijke 100% zijn, terwijl dit niet het geval is! Het is heel moeilijk om deze schatting te maken en vaak beginnen eigenaren aan het schema met bv 150% of 200% van de daadwerkelijke benodigde hoeveelheid aan zaad die de vogel dagelijks zou hoeven krijgen. Dit is geen enkel probleem! Maar men moet zich dan wel realiseren dat het dan wel langer dan een maand duurt voordat uw vogel overgeschakeld is op pellets. Er is echter geen haast bij om uw vogel over te stappen, dus neem uw tijd en maakt u zich geen zorgen als u geen goede inschatting heeft kunnen maken van de begin hoeveelheid zaad van uw vogel.

Dan rest mij u verder succes toe te wensen met het overschakelen op pellets!
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.