Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Algemeen Sub
  Soort kiezen
  1 of meer vogels?
  Voorbereidingen
  Pop en man
  Veel gestelde vragen
  Lezersvraag


 
             Een vrouwelijke vogel wordt een 'pop' genoemd, een mannelijke vogel een 'man'.
 
  De geslachten van de meeste kromsnavels zijn niet dimorfisch. Dat wil zeggen dat je door naar het uiterlijk van een kromsnavel te kijken, je niet kunt zeggen of het een pop of man is. Een uitzondering is als we het hebben over een vogel die een geslachtsgebonden kleurmutatie met zich brengt. Als de kweker de ouders kent en weet dat één van de ouders dit gen aan bv alleen de poppen overdraagt dan kun je wel weten of het een pop of man is. Daarnaast zijn er enkele soorten kromsnavels, denkt u maar aan Edelpapegaaien, die wel dimorfisch zijn, en je dus wel aan het uiterlijk kunt zien dat het een man of pop is.

Doordat het dus bij de meeste kromsnavels niet aan het uiterlijk te zien is wat voor geslacht het het dier is, is het vaak onmogelijk om voor een bepaald geslacht te kiezen als u een kromsnavel gaat kopen.

U kunt uw vogel DNA laten seksen door uw dierenarts een paar druppels bloed af te laten nemen dat onderzocht wordt. Ook kan het door de vogel endoscopisch te laten onderzoeken, maar vaak is het dan nodig dat de vogel geslachtsrijp is om een beter beeld te hebben. Maar het kan ook door middel van een verentest. U kunt dan zelf wat veertjes van de vogel trekken en dat opsturen naar een laboratorium. Voor meer informatie kunt u kijken op www.gendika.com. (Op onderstaande foto ziet u twee gesekste grijze roodstaarten, voor de man, achter de pop)

Sommige vogels vertonen rond een leeftijd van één jaar gedragingen die kenmerkend zijn voor een bepaald geslacht, maar dit is niet altijd betrouwbaar. Zelf de beste kwekers hebben moeite  het geslacht van kromsnavels te bepalen en kunnen pas met 100% zekerheid zeggen of ze een man of pop hebben op het moment dat die vogel voor nakomelingen zorgt.

Voor beide geslachten kunnen bepaalde hormoonkwesties opspelen als de vogel geslachtsrijp wordt. Voor mannetjes kan het bv voedsel naar de eigenaar opgeven zijn als hij deze als zijn partner beschouwt. Zowel poppen als mannen kunnen ook op zitstokken of handen gaan zitten wrijven met hun cloaca (paren). Dit is onschuldig en natuurlijk gedrag. U dient dit gedrag dan ook niet te bestraffen, maar wel te negeren zodat u het niet stimuleert.

Poppen die willen broeden kunnen soms eieren op de bodem van de kooi leggen en territoriaal worden. Dit is een instinct om het nest te verdedigen. Er kunnen bepaalde maatregelingen genomen worden om dit niet uit de hand te laten lopen. Het is een goed idee om een grondrooster in de kooi te hebben zodat de pop geen nestmateriaal kan verzamelen als houtsnippers, papier etc om een nest te maken. Het is daarom ook niet wijs om een hormonale pop een BirdyBed, nest of andere schuilmogelijkheid te geven, omdat ze dit vaak tot een nest zullen ombouwen en erg agressief kunnen worden tijdens de bescherming van dit territorium.

Het voorjaar zorgt er bij kromsnavels vaak voor dat het seksueel gedrag toeneemt. Veel vogeleigenaren plaatsen een doek over de kooi in de avond en halen dit weg als ze wakker worden in de ochtend. Dit zorgt ervoor dat de vogel genoeg slaap krijgt door de donkere omgeving. Maar het simuleert ook de kortere uren dat het licht is in de winter, waardoor de broedcyclus niet wordt gestimuleerd. Dus door de vogel 10 tot 12 uur per dag in een (echt goed) donkere omgeving te zetten kunt u vaak het voorjaarshormonaal gedrag verminderen. U kunt dit donker maken doen door dus een dikke donkere doek over de hele kooi, of de kooi met de vogel in een donkere kamer te zetten, waardoor hij ongestoord deze tijd in het donker kan slapen.

Kromsnavels van beide seksen kunnen geweldige huisdieren worden als u de juiste stappen neemt en uw vogel tam en sociaal houdt. Dit betekent dat u een goede band met de vogel creëert waarin U de leiding heeft en hem consequent opvoed zodat uw vogel de regels kent. Territoriaal kooigedrag kan dramatisch verminderd worden door altijd het ‘stap op’ commando te gebruiken voor uw vogel uit de kooi stapt. Dit geeft de voorkeur boven uw vogel zelf de kooi uit te laten lopen, klimmen of vliegen.
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.