Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Overig Sub
  Wist u dat?
  Handopfok
  Ringen & Chippen
  PollyVision
  Boeken


 
             Koop vogels met naadloos gesloten ringen, lees hieronder waarom.
 
  Vaak krijg ik de vraag wat het ‘nut’ is van een ring om een vogelpootje. Ook ontvang ik regelmatig e-mail met vragen over het chippen van vogels. Hieronder meer over deze twee onderwerpen.

Ringen

Er zijn 2 verschillende soorten ringen, de open ring en de gesloten ring.
De open ring is een ring die een naad heeft. Deze ring word om het pootje van de vogel geplaatst en dichtgedrukt met een tang. De ring is natuurlijk wel van die grote dat er nog genoeg speling is tussen de ring en het pootje.

De gesloten ring is zoals de naam al zegt, geheel gesloten en naadloos. Gesloten ringen kun je alleen om de poot van de vogel doen als ze heel jong zijn (bij agaporniden rond de 9 dagen oud), daarna zijn de poot en tenen te groot en kun je niet meer het ringetje eromheen halen. Mocht je na deze tijd nog willen ringen, dan kun je een open ring gebruiken. Met een gesloten ring geef je dus eigenlijk aan dat de vogel op jonge leeftijd geringd is en wat vaak betekent dat het dier in gevangenschap geboren is.

Naadloos gesloten ringen

kleine ringen; agaporniden formaat
grote ringen; grijze roodstaart formaat

Bij volwassen wildvangvogels (vogels uit de natuur gevangen) kan dus alleen nog een open ring geplaatst worden. Nou worden er (bijna) geen agaporniden, grasparkieten enz meer uit het wild gevangen, maar wel nog vele andere vogelsoorten, als grijze roodstaarten, ara's, kaketoe's, vogels van de poicephalus familie, etc en dan kun je dus aan de ring zien of het een natuurbroed of wildvangvogel is. Voor het importeren van vele wildvangvogels zijn invoerbewijzen nodig, dus papieren die laten zien dat je een legale vogel hebt. Op de papieren staat dan een nummer die overeenkomt met het ringnummer dat de vogel draagt. Je ziet dus al dat het ringen van belang is bij vogels die uit het wild gevangen zijn en om vast te stellen of het natuurbroed of wildvang is.

Een kanttekening wil ik hier wel bij plaatsen, je kunt natuurlijk een jonge vogel uit het wild uit zijn nest nemen en die ringen en verder groot brengen. Dan ‘lijkt’ het of het een natuurbroedvogel is, maar eigenlijk is het ook een wildvangvogel, maar dit komt zelden voor.

Koop vogels met gesloten ringen (naadloos) om niet bij te dragen aan wildvang!

Gesloten ringen kunnen besteld worden indien men lid is van een vogelvereniging. Een kweker moet dus lid zijn van een vereniging wilt hij ringen kunnen bestellen (er zijn er bij die ze zelf maken, maar dat komt niet veel voor). De ringen worden elk jaar uitgeven en men kan ze in dat jaar een paar keer bestellen. Op een ring staan een reeks van cijfers en letters. Laat ik met volgend voorbeeldring het wat duidelijker proberen uit te leggen.

Je hebt bv Ring: NB 01 ABC25 36 

De eerste 2 letters staan voor de vereniging, bond of sociëteit waar de ringen vandaan komen, in dit geval staat NB voor Nederlandse Bond (voor vogels). Zo zijn er verschillende PS (Parkieten Sociëteit), BVA (Belgische Vereniging Agaporniden) etc.

De cijfers 01 daarna staan voor het jaartal waarin de vogel is geringd en dus geboren is, hier dus 2001.

De volgende reeks van letters en cijfers ABC25, is het kwekersnummer of ‘code’. Elke kweker heeft een eigen ‘code’ die op al zijn ringen staat.

En als laatste het nr. 36, dit is het volgnummer. Als je als kweker bv 100 ringen besteld dan krijg je op elke ring een ander nr. bv beginnend met 1 en eindigend op 100. De rest van de gegevens die we hierboven hebben gezien blijven voor alle ringen (in dat jaar) van die kweker gelijk.

Voor kwekers is het zeker van belang dat de jongen geringd worden. Dit allemaal word namelijk bijgehouden in archieven en zo kan elke kweker zien wanneer een jong geboren is, wie de ouders en familie zijn etc. Dit voorkomt inteelt en je kunt zien of een baby evt. genen bij zich draagt om bv een bepaalde kleur over te erven op zijn nakomelingen.

Nog één ding over het jaartal dat op de ring staat. Je probeert als kweker altijd een schatting te maken van het aantal ringen dat je dat jaar nodig zult hebben en bestelt dat aantal. Liever altijd wat te veel als te weinig, omdat je dus maar enkele keren per jaar ringen kunt bestellen en dan duurt het vaak toch een aantal weken voor je ze in huis hebt.

Wat er soms in de praktijk gebeurd is dat de ringen 'op' zijn van dat jaar en de bestelling van nieuwe ringen nog niet binnen is, maar er wel een paar roze baby’s in het nest liggen die geringd moeten worden voor het ‘te laat’ is en de ring niet meer past. In zulke gevallen wordt dan geringd met een ring uit een vorig jaar die toen ‘over’ was. Op die ring staat dan dus een jaartal op, laten we zeggen (19)99, terwijl we nu in (20)02 zitten. Dus het jong heeft een ring uit 99 terwijl het in 02 geboren is. Als het jong later volwassen is en er wordt naar de ring gekeken in bv 2003, dan ‘lijkt’ het of hij uit 99 komt en dan 4 jaar is, terwijl hij in werkelijkheid ‘pas’ 1 jaar is. Als je dus van een volwassen vogel de ring bekijkt en er staat een jaartal op de gesloten ring, dan kan de vogel uit dat jaar komen, maar ook jonger zijn!!. Nooit ouder, omdat de ringen van bv 03 pas eind van het jaar ervoor (dus bv half okt. 2002) uitgeven worden door de verenigingen. 

Hiernaast kunt u aan de hand van de plaatjes zien hoe een papegaaienkuiken geringd kan worden.

 

Grasparkieten, H.W.J. van der Linden

De  ring is dus een identificatie voor elke vogel. Mocht je vogel nou bv ooit wegvliegen of zo, dan kun je met de ringnummer eigenlijk een soort van kenbaar maken dat het jou vogel is als hij ergens gevonden is door mensen. Al geeft het chippen van een vogel meer bewijs dat het om jou dier gaat omdat dat dus landelijk word geregistreerd. 

Chippen

Bij chippen word er een chip onder de huid van de vogel (of elk ander dier) gebracht die en eigen, wereldwijd unieke identificatiecode. De chip kan worden afgelezen met een afleesapparaat. Alle dierenartsen, dierenasielen en dierenambulances beschikken over zo’n aflezer. Het nummer en de eigenaar worden geregistreerd en zo kan ieder gevonden, gechipt dier altijd weer gemakkelijk bij de eigenaar gemeld worden. Dit kan zelfs via Internet (www.petlook.nl). (foto rechts; chip ivm een 1 eurocent)

 

De chip zit in een piepklein buisje (2mm) gegoten. Dit buisje wordt per injectie met een speciaal ontworpen injector toegediend. Dat gaat snel en vrijwel pijnloos. Daarna kunt U het dier laten registreren. De kosten van het chippen zijn zo’n 40 Euro en wordt door dierenartsen geplaatst. (foto links; de chip)
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.