Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clicker Trucs & Spel Sub
  Rondje draaien
  Ja & Nee knikken
  'Hallo' zwaaien
  Bel rinkelen
  Schreeuwen afleren
  Clicker Spel Humaan


 
             Een simpele oefening, ook voor vogels die (nog) niet gemakkelijk gehanteerd kunnen worden!
 
 
Het Doel van het spel

Een gemakkelijke oefening is het aanleren van een rondje draaien op commando. Uw vogel heeft geleerd de target stick te volgen en aan te raken voor een beloning. Bij deze oefening gaan we de target stick weer gebruiken. We beginnen met het gebruik van de target stick en uiteindelijk laten we deze weg en zal de vogel op een commando en/of handbeweging het rondje zelfstandig uitvoeren.

Deze trainingsmethode van dit spel is ook op filmpjes te zien op: 'Clickerfilm'. Onderaan deze pagina staat de oefening ook verduidelijkt met foto's. De foto's zijn te vergroten door erop te klikken!

Indien uw vogel nog niet bekend is met de target stick zult u hem deze eerst aan moeten leren. Zie hiervoor: 'Target stick'.

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk - Gemiddeld - Moeilijker

Benodigdheden

 
Trainingsmethode Rondje Draaien

1. U kunt de vogel deze oefening aanleren door haar op een standaard te plaatsen of op een vlakke ondergrond, zoals een kleine tafel. Op de foto’s kunt u zien hoe een grijze roodstaart dit spelletje wordt aangeleerd terwijl zij op een standaard staat.

2. We beginnen met de vogel een paar keer te ‘clickeren’ voor het aanraken van de target stick, terwijl deze zich vóór de vogel bevindt. Een manier om haar er aan te herinneren wat de bedoeling was.

3. De volgende stap is ervoor te zorgen dat de vogel zich gaat omdraaien, dus een halve circel maakt en met zijn rug naar ons toe gaat zitten. Dit doen we door de target aan de zijkant van de vogel te houden zodat deze haar kop en eventueel bovenlichaam moet draaien om de target stick aan te raken. We bijven dit ‘clickeren’ tot de oefening goed wordt uitgevoerd. (Foto 1)

4. Hierna gaan we een stapje verder door de target nogmaals aan haar zijkant te plaatsen, maar net vóór het moment dat de vogel de target wilt aanraken deze rustig nog iets verder achter haar te plaatsen. Op deze manier zal ze zich helemaal moeten omdraaien om de target aan te raken. Als ze eenmaal omgedraaid op de stok zit kunt u haar weer in haar beginpositie krijgen met behulp van de target. Zorg ervoor dat u uw vogel nu wel de andere kant om laat draaien zodat de vogel uiteindelijk echt een rondje om haar verticale as heeft gemaakt. Dus altijd of met de klok méé, of richting tegen de klok in. Pas als uw vogel het spelletje helemaal correct uitvoert op commando, kunt u haar leren het rondje de andere kant om te doen en daar zelfs een ander commando aan te geven. (Foto's 2 t/m 6)

5. “Click” en beloon elke keer weer voor een kleine stap. Indien de vogel de kleine stapjes keer op keer correct uitvoert kunt u twee stapjes combineren zodat u alleen nog ‘clickt’ voor de combinatie. Dus eerst beloont u voor het opzij kijken/draaien, daarna voor het half omdraaien. Daarna weer voor het opzij kijken/draaien (dezelfde richting als hiervoor) en daarna voor het half omdraaien.

6. Als dit goed gaat, gaat u alleen nog voor het half rondje ‘clicken’. Doet de vogel dit ook goed, dan gaan we alleen nog ‘clicken’ indien de vogel het gehele rondje maakt. Dit doet u door de target in een rondje om de vogel te bewegen, zoals u al deed in de kleinere stapjes. Nu zorgt u ervoor dat u dit in zo’n tempo doet dat de vogel de target blijft volgen, maar net niet kan aanraken. Pas als de vogel het hele rondje heeft gemaakt en weer in de uitgangspositie komt te zitten geeft u haar kans de target aan te raken, ‘clickt’ en beloont u haar.

7. De volgende stap is de target te ‘vervagen’ zodat we uiteindelijk alleen met een handgebaar de vogel het rondje kunnen laten draaien. Zorg ervoor dat de target stick langzaam aan kleiner wordt door hem minder in uw hand uit te laten steken en hem bv. bij uw handpalm en pols meer uw mouw in te laten gaan. Maak van uw hand het ‘gebaar’ dat u wilt gebruiken voor het commando ‘rondje’, dit kan bv. een uitstekende wijsvinger zijn. (Foto's 7 t/m 9)

8. Langzaam aan vervangt u dus de target voor uw handgebaar. U kunt nu ook een commando aan het gedrag toevoegen. De vogel weet nu inmiddels wat de bedoeling is en u kunt langzaam aan uw hand ook minder nadrukkelijk gebruiken bij de begeleiding van de vogel om zijn as.  (Foto 10)

Foto's Training
Foto 1 Foto  2 Foto  3 Foto  4 Foto 5
Foto 6 Foto 7 Foto 8 Foto 9 Foto 10

Belangrijk!

Zorg ervoor dat u uw hand en arm laag houdt en nooit over de vogel heen beweegt, terwijl u bezig bent de target te verplaatsen. Dit kan hem bang maken of afleiden.

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.