Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Gedrag Sub
  Kortwieken
  Basis Opvoeding
  Opvoeding
  Clickertraining Basis
  Clicker Trucs & Spel
  Bijten
  Schreeuwen
  Plukken
  Broeds


 
             Tip; negeer altijd ongewenst gedrag en vergeet nooit gewenst gedrag te belonen!
 
  Schreeuwen is normaal gedrag bij kromsnavels. Overmatig of continu schreeuwen is geen normaal gedrag van kromsnavels en kan als een gedragsprobleem gezien worden. 

Hieronder wordt verder ingegaan op probleemgedrag schreeuwen. U kunt hiernaast ook meer informatie over dit onderwerp vinden bij Clickertraining.

Normaal gesproken hebben kromsnavels 2 keer per dag (‘'s morgens en ‘s avonds) een ‘schreeuwtijd’ waarin ze heel actief worden en een hoger volume produceren dan door de dag. Dit is normaal gedrag. Een kromsnavel die de hele dag door schreeuwt of begint te schreeuwen als je de kamer verlaat etc heeft een ‘verkeerd’ gedrag ontwikkeld. Het is misschien niet geheel mogelijk om hem het schreeuwen helemaal af te leren, maar u kunt hem wel aanleren het volume lager te produceren of ander gewenst gedrag te produceren.

Leren wanneer wel en wanneer niet geschreeuwd mag worden

Overvloedig schreeuwen ontwikkeld zich als elk ander gewoonteprobleem in huiskamerpapegaaien, het word geďmproviseerd of gekopieerd van een andere bron, dan versterkt en dan wordt het een vast onderdeel van het gedragspatroon van een kromsnavel.

Schreeuwen begint in de meeste gevallen als een vorm van aandacht vragen. Maar schreeuwen blijkt voor vogels ook gewoon erg leuk te zijn. Sommigen leren zichzelf het schreeuwen aan zodra ze erachter komen dat ze het leuk vinden om te schreeuwen en ze zich hier door kunnen vermaken. Dit wordt zelf-belonings gedrag genoemd, omdat het dier zichzelf beloont met een gedrag uit te voeren dat gewoon leuk is om uit te voeren. Dit gedrag kan vaak alleen door ander zelf-beloningsgedrag worden vervangen. (Venezuela Amazone, iets opgewonden aan de opgeheven kopveren te zien)

In het wild zijn er plaatsen waar kromsnavels stil moeten zijn, omdat het anders gewoon gevaarlijk voor ze kan zijn, denk aan roofdieren die ze dan gemakkelijk kunnen aantrekken. Dus het is niet normaal om overal en altijd te schreeuwen voor een kromsnavel en het kan door de eigenaar aangeleerd worden om op bepaalde plaatsen wel en op andere niet te schreeuwen.

Hoe kunt u overvloedig schreeuwen corrigeren:

  1. Evalueer specifieke eigenschappen van het probleem
  2. Voorkom schreeuw gedragingen voor zij plaatsvinden
  3. Voorzie de vogel van onweerstaanbare zelf-belonings afleidingen om de schreeuwgedragingen te vervangen.

1. Evalueer specifieke eigenschappen van het probleem

Evalueer voorzichtig alle elementen in de omgeving van uw kromsnavel. Is de kooi groot genoeg, staat hij op een goede plaats, is de speelplaats van de vogel opwindend genoeg, heeft de vogel genoeg interessante dingen te doen; verschillende takken om te klimmen en knagen, genoeg interactieve speeltjes, speeltjes die geluid maken? Heeft de vogel genoeg kwalitatief licht en krijgt hij zijn 12 uur slaap per 24-uurs periode? Heeft de vogel continu vers water en goed voer tot zijn beschikking? Krijgt de vogel voldoende sociale bezigheden, als directe interactie (praten, stap op commando’s, aaien, etc.) en indirecte interactie (samen aan tafel eten, onder de douche, samen op de op bank TV kijken, etc.) met mensen? Krijgt de vogel voldoende beweging dmv vliegen of ‘flapperoefeningen’ als hij gekortwiekt is, en douchen? Staat de radio of TV een paar uur aan terwijl u weg bent en de vogel alleen thuis is? Is de vogel gezond en lijdt hij geen pijn? Voelt de vogel zich veilig en wordt hij niet door dieren of mensen gepest?

Aan deze behoeftes moet voldaan worden, anders kan de vogel een reden hebben tot schreeuwen. Soms is het probleem al te verhelpen door dingen die uw vogel in bovenstaande mist te geven. BV een paar verse wilgentakken om aan te knagen, of meer interactie tussen u en de vogel.

Probeer er achter te komen, wanneer, waar, hoe vaak uw vogel schreeuwt. Probeer de oorzaak van het probleem te vinden (BV de vogel begint met schreeuwen als u de kamer uitloopt). Blijkbaar is het grote probleem niet dat u de kamer verlaat, want u zult toch soms de kamer moeten verlaten. De oplossing voor dit probleem is niet doen wat de vogel eist ( hij eist blijkbaar dat u de kamer niet verlaat), maar hem juist overtuigen dat aan zijn behoeftes wordt voldaan ook als u niet in de kamer bent. Dit probleem wordt veroorzaakt door een slechte socialisatie. De kromsnavel heeft niet geleerd om zichzelf te vermaken (leest u hiervoor ook het stuk bij Speelgoed.

(Zwartkop caiques)

Het is erg handig om de volgende informatie te vergaren:

  • de tijd, duur en het volume van het schreeuwen
  • de gedrag stimulus voor het schreeuwen (BV als de telefoon of deurbel gaat, begint mijn vogel te schreeuwen)

2. Voorkom schreeuw gedragingen voor zij plaatsvinden.

De evaluatie heeft u inmiddels gemaakt en op een lijstje geschreven. Dus u heeft daarop staan, wat uw vogel mist in zijn omgeving, hoe laat hij schreeuwt etc.

Nu u deze dingen weet kunt u het schreeuw gedrag gaan voorkomen. U heeft een paar nieuwe speeltjes die de vogel miste (belletjes etc) gekocht en heeft de vogel hieraan leren wennen zonder het hem nog in de kooi te hebben gehangen. Voor meer informatie over het aanwennen van nieuw speelgoed aan angstige vogels verwijs ik u door naar het hoofdstuk: Speelgoed. Vlak voor u de kamer uitloopt maakt u de vogel nog eventjes gek met het speeltje en als hij er enthousiast mee bezig is dan verlaat u rustig de kamer. Het hoeft dus niet met een speeltje te zijn, u moet op uw evalueerlijstje kijken wat uw vogel mist en waar hij behoefte aan heeft. Deze dingen kunt u gebruiken om hem afleiding te verschaffen net voor momenten waarop u weet dat uw vogel gaat schreeuwen. Wees natuurlijk wel CONSEQUENT! En verlaat niet zomaar de ene keer de kamer zonder hem dat speeltje bv te hebben gegeven (en zorg dat hij ook echt enthousiast erover is, anders heeft het ook geen nut) en de andere keer met hem het speeltje te geven! U bent bezig met een ‘leersituatie’ om de vogel het schreeuwen af te leren, als u niet consequent bent zal het voor de vogel moeilijk, dan wel onmogelijk zijn het gedrag af te leren.

3. Voorzie de vogel van onweerstaanbare zelf-belonings afleidingen om de schreeuwgedragingen te vervangen.

Het schreeuwprobleem zal het best opgelost worden wanneer de vogel zijn goede gedrag zelf kan belonen. Daarom zullen er afleidingen in de omgeving moeten worden gecreëerd, waardoor de vogel emotioneel onafhankelijk wordt van u. Als de vogel eenmaal door heeft dat hij beloond wordt als hij alleen aan het spelen is (met speelgoed, eten, takjes, etc) dan zal hij dit gedrag vaker gaan uitvoeren. De vogel zal dan ook veel meer gaan experimenteren in het zoeken naar kansen om beloond te worden. De vogel zal zo succesvol leren om zich zelf te vermaken door in zijn eentje te spelen.

U moet daarom uw vogel belonen als hij alleen aan het spelen is! Vaak wordt dit vergeten en wordt alleen gestraft als de vogel schreeuwt, maar nooit beloond als de vogel stil is en aan het spelen, wassen, eten is.

De kooi afdekken?

Het afdekken van de kooi is waarschijnlijk de snelste manier om een vogel stil te maken. Maar het zal het gedragsprobleem niet oplossen. Het oplossen van een schreeuwprobleem is niet het moment waarop de vogel stopt, maar het moment waarop de vogel zijn schreeuwen vervangt door een ander (acceptabel) gedrag!

Vergeet nooit dat deze manier van schreeuwen te stoppen dus niet een oplossing is voor het probleem, het blijft een tijdelijke oplossing. Wees er zeker van dat uw vogel niets mist in zijn, huisvesting, voeding, verzorging, opvoeding en omgeving dat aanleiding kan geven voor het schreeuwen. Leer uw vogel om zichzelf bezig te houden met spelen en bedenk dat belonen veel belangrijker is als straffen! Het verbaal straffen (fysiek is natuurlijk al helemaal uit den boze!) van een vogel die schreeuwt zal het gedrag alleen maar stimuleren omdat u op deze manier ook aandacht aan de vogel schenkt en dat vaak de oorzaak is van schreeuwen (aandacht vragen).

Omgeving verrijking

Vergeet nooit het belang van beweging. Een kromsnavel in het wild is continu in beweging en actief doormiddel van het zoeken naar eten, partner, nestgelegenheid etc. Het poetsen en in conditie houden van de veren na een regenbui, het ontkomen aan vijanden en nog veel meer. Een vogel die in huis in een kooi gehouden wordt en er weinig uit mag, niet vaak gedoucht wordt, weinig speelgoed, verse wilgentakken, variatie in voeding etc heeft barst eigenlijk van de energie.


Het poetsen en in orde brengen van het verenkleed na een 'regenbui' kost veel energie.

Een kromsnavel kunt u met een plantenspuit ‘douchen’. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u de plantenspuit pakt en met een harde straal de vogel bestraft. U zet juist de plantenspuit op nevelstand en sproeit voorzichtig en rustig met een boogje zodat er nevel op de vogel valt, terwijl u vriendelijk met hem praat en hem geruststelt. Het herstellen van het nat zijn kost een hoop energie en is een zelf-beloning voor de vogel. De vogel zal druk bezig zijn alle veertjes weer op orde te krijgen en geen tijd hebben om te schreeuwen.

Voedsel kan ook een goed hulpmiddel zijn om te voorkomen dat uw vogel gaat schreeuwen. Als u weet dat uw kromsnavel rond een bepaald uur per dag gaat schreeuwen dan zorgt u dat u hem wat lekkers aanbiedt juist voor het dier begint te schreeuwen. Beloon hem natuurlijk niet door hem wat lekkers te geven tijdens het schreeuwen.

U kunt er voor zorgen dat u het aangeboden voedsel aantrekkelijk voor hem maakt door het op te hangen of te verstoppen. Een appel kunt u met een appelboor doorboren en daar een touwtje doorheen doen waar u de appel mee in de kooi ophangt. De vogel zal zo aan de appel kunnen hangen tijdens het eten of hem gewoon ‘slopen’.

Een ander ‘voedselspeeltje’ dat mijn vogels erg aantrekkelijk vinden is de trosgierst-rol. Het is een 'eet speeltje' dat zeer gemakkelijk door iedereen te maken is en waar uw vogel 'lang' plezier van kan hebben. Klikt u hier voor meer informatie over het maken van de trosgierst-rol en foto's. 

Verse wilgentakken zijn ook een goede stimulatie om de vogel bezig te houden met wat anders als schreeuwen. Ik zaag of knip altijd wat grote wilgentakken bij het bos en neem deze naar huis. Thuis plaats ik ze in een emmer met water en knip dan om de dag een stuk eraf wat ik mijn vogels kan geven, zo hebben ze altijd verse wilgen takken. Waarom nu juist verse? Omdat van deze de schors gemakkelijk te verwijderen is en dit is voor hen een zeer plezierige bezigheid.

We hebben het ook bij het hoofdstuk ‘Kooi’ en ‘Speelgoed’ over het vaak herinrichten van de kooi. De vogel zal zo telkens tijd moeten spenderen aan het opnieuw onderzoeken van zijn kooi en de ‘nieuwe’ dingen die erin staan. Zorg daarom voor verschillend speelgoed dat om de zoveel tijd afgewisseld kan worden door ander speelgoed.

Als de vogel van interessante directe afleiding wordt voorzien VOORDAT schreeuwgedragingen voorkomen EN als alle goede gedragingen (stil zijn, alleen spelen etc) of niet uitgevoerde gedragingen (BV niet-schreeuwen, niet-bijten etc) direct worden versterkt door beloning, dan zullen de niet-schreeuw gedragingen een vast verschijnsel worden in uw vogel zijn gedrag. Dat is dat u succesvol het schreeuwen heeft vervangen door stilte.
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.