Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Verzorging Sub
  Kooi & zitstokken
  Standaard
  Speelgoed
  Maak zelf speelgoed
  Spelletjes
  Vakantie
  Douchen & Slapen


 
             Wees actief met uw vogel bezig!
 
  Kromsnavels zijn zeer slimme vogels. Doordat ze zo slim zijn kunnen ze zich vlug gaan vervelen in een kooi met weinig speelgoed of met speelgoed waar ze ‘uitgespeeld’ mee zijn. Om ervoor te zorgen dat uw kromsnavel zich zo weinig mogelijk verveelt kunt u verschillende dingen doen.

Speelgoeddoos

Allereerst is het slim een 'speelgoeddoos' vol met speelgoed te hebben. U plaatst dan een aantal van deze speeltjes in de kooi van de vogel. Na 1 of 2 weken verwijdert u deze uit de kooi en plaats er andere uit de ‘doos’ in. Zo heeft uw vogel weer ‘nieuwe’ speeltjes. Het betekent niet dat de speeltjes dus maar 1 of 2 weekjes gebruikt worden om dan weggegooid te moeten worden. U plaats de speeltjes gewoon in de speelgoeddoos en plaats ze enkele weken of maanden later weer in de kooi. De vogel zal dit speeltje ‘vergeten’ zijn en het als nieuw ervaren. (Agapornis spelend in de gordijnen)

Natuurlijk moet u oude speeltjes die kapot zijn weggooien en vervangen door nieuwe. Als u de kooi dus om de 1 a 2 weken herinricht kunt u ook de zitstokken van plaats veranderen, of oude natuur zitten stokken door verse omruilen.

Door deze herinrichting van de kooi zal uw vogel om de 1 a 2 weken in een ‘nieuwe’ omgeving komen en die helemaal moeten gaan onderzoeken en verkennen wat hem bezig houdt. Het is een kleine moeite en uw vogel zal het zeker waarderen! Meer informatie over speelgoed kunt u vinden bij: Speelgoed.

 
Met voorwerpen leren en spelen

U kunt hem ook bezig houden door hem dingen aan te leren. Pak bv eens 2 verschillende gekleurde stukjes papier, bv rood een geel. Vertel hem eerst wat over de ene kleur, waar je telkens de kleur herhaalt, bv; Kijk eens wat een mooi stukje geel papier, is dit een gele kleur?, kun jij lekker aan het geel papiertje bijten, vindt jij het geel papiertje mooi? Etc. Dan berg je het stukje geel papier op en doe je hetzelfde met het andere kleur papier.

Dan hou je beide stukjes papier voor de vogel en stel je een standaard vraag als: Wat is het geel papier? Als de vogel dan 1 van de 2 papiertjes aanraakt en het is de goede dan ga je helemaal uit je dak en beloon je de vogel door hem wat lekkers te geven of hem het stukje papier te geven om mee te spelen.

Raakt hij de verkeerde aan dan zeg je duidelijk "NEE" en haal je de 2 papiertjes weg uit zijn zicht (bv achter je rug) voor zo’n 5 seconden en probeer je het opnieuw. Als hij eenmaal door heeft dat hij de gele ( of de kleur waar jij voor gekozen hebt) moet aanraken om zijn beloning te krijgen, kun je gaan oefenen door de vraag te gaan stellen: Wat is het rode papier?

De moeilijkheidsgraad van dit spelletje kun je langzaam opbouwen, naar meer kleuren, of bv namen van dingen. Bv een sleutel en een lepel. Zorg er wel voor dat je niet te lang oefent, enkele minuten is voldoende. Zodra je merkt dat de vogel interesse verliest stop je en ga je een ander keertje verder.

Het gaat allemaal om bezig te zijn met je vogel. Dus zie het niet als iets dat ze echt moeten kunnen binnen bepaalde tijd. Ze zijn heel slim, dus zo’n trucje zou op zich goed geleerd kunnen worden met geduld en veel beloning (nooit straffen!!!!). Leert de vogel het niet, maar is hij wel enthousiast en nieuwsgierig tijdens de ‘training’ dan is dat geweldig! Het gaat namelijk om de interactie tussen je vogel en jij en kwalitatieve tijd met elkaar spenderen. (Bonte Boer aan het gapen)

Als je vogel geen interesse heeft probeer dan andere voorwerpen. Bv een gekleurde viltstiften, of gekleurde balletjes (van die kattenballen met een bel erin), kijk gewoon wat je vogel interessant vindt. En probeer ook een ander tijdstip, misschien is hij in de avond rustiger en kun je langer zijn aandacht vasthouden tijdens de ‘training’.

Clickertraining

Je moet gewoon naar je vogel kijken en je daar aan aanpassen tijdens de trainingen. Een heel goed boek dat beschrijft hoe je je vogel dingen kunt aan- en afleren is geschreven door Karen Pryor (www.clickertraining.com) en heet 'Don't shoot the dog'. De Nederlandse vertaling van dit boek is 'Stop met blaffen'. U kunt voor meer informatie over clickertraining ook op deze website terrecht.

 
Grijze roodstaart bezig tijdens training in het maken van een puzzel. Deze grijze wordt het maken van de puzzel aangeleerd dmv Clickertraining.

Klik hier voor meer informatie over het ingebonden verslag: Papegaai; Speelgoed & Training.
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.