Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Clickertraining Sub
  Inleiding
  Conditionering
  De Clicker
  Voorbereiding
  Target Stick
  Clicker filmpjes


 
             De target stick; een handig hulpmiddel bij training.
 
  Nadat uw vogel geconditioneerd is op de clicker, hij heeft een link gelegd tussen het geluid van de clicker en het verkrijgen van een beloning kunt u gaan beginnen met de training. Een ideaal eerste gedrag dat u uw vogel kunt leren is targeting. Ik gebruik de engelse benaming hiervoor omdat ik dit gewend ben. Het voordeel van dit gedrag is dat u het in principe elke vogel kunt leren, dus tamme vogels, maar ook vogels die hun kooi niet uit kunnen omdat ze nog niet tam zijn, agressief zijn of bang zijn.

Het doel van targeting is om uw vogel te leren de punt van de door u uitgekozen target even vlug en zachtjes aan te raken met de snavel. Indien dit gedrag aangeleerd is kunt u verder gaan met de training waarbij de vogel de target moet volgen om de punt te kunnen aanraken van de target. Indien uw vogel eenmaal het targeting doorheeft is het een prima manier om uw vogel uit zichzelf te laten verplaatsen. Dit kan van toepassing komen bij verdere training.

Twee soorten targetsticks. De bovenste is een acryl targetstick de onderste een metalen, uitschuifbare targetstick met aan het eind een houten balletje (veel gebruikt bij honden).

Zorg ervoor dat u een target uitkiest die gemakkelijk in gebruik is en functioneel. U kunt verschillende voorwerpen tot target stick maken: rietje, breinaald, lepel, satestokje, etc. U kunt bovenstaande gele acryl target stick hier bestellen. Indien uw vogel de neiging heeft om de target stick te slopen, dan kunt u beter beginnen met target stick van stevig materiaal. In de handel zijn ook target sticks verkrijgbaar, maar deze zijn vaak voor grotere diersoorten (hond, paard etc) bedoeld en zijn minder geschikt voor vogels. Op bovenstaande foto ziet u zo'n targetstick en daarboven (de gele) een acryl stokje dat u wel zou kunnen gebruiken als target stick voor een vogel. Gebruik geen zitstok als target stick, dit kan uw vogel verwarren en erop willen stappen, wat niet de bedoeling van een target stick is. Gebruik de target stick alleen bij training, dus geen deze niet zomaar aan uw vogel zodat hij het als speelgoed gaat zien.

Zorg ervoor dat u vogel ergens zit waar u goed bij hem kan voor u met de training begint. Houdt de target stick dicht bij zijn snavel, maar probeer de vogel niet bang te maken of achterna te zitten met de target stick. Zorg er ook voor dat u niet zelf de target stick tegen de snavel van de vogel plaatst. De vogel moet zelf de keuze maken de target stick aan te raken. Zorg ervoor dat u klaar staat met uw clicker in uw ene hand, de target stick in uw andere en een paar beloningen dicht in uw buurt.
Click meteen indien uw vogel met zijn snavel de punt van de target aanraakt, verwijder rustig de target stick en beloon uw vogel direct met een versnapering en uw stem. Wanneer de beloning op is, plaats u weer de target stick in de buurt van de voorkant van de kop van uw vogel en wacht u weer tot hij de target stick aanraakt. Click meteen en beloon, herhaal dit verschillende keren achtereen.

Indien uw vogel een paar keer achtereen snel de target stick aanraakt kunt u een stap verder gaan. U kunt de target stick iets verder van de kop afhouden (hoger, lager, verder af) waardoor de vogel zijn nek iets moet uitstrekken om de target stick te kunnen aanraken. Leer uw vogel zowel naar links als naar rechts te bewegen met de kop om te target stick aan te raken. Daarna kunt u weer een stap verder gaan door de target stick zo ver van de vogel te plaatsen dat de vogel zelf een stap moet verzetten om de target stick te kunnen aanraken. Voer deze stappen op naar, twee, drie, enz tot zes stappen verzetten vóór hij de target stick kan aanraken.
Indien u uw vogel buiten de kooi traint en u begonnen bent met de training op een standaard, kunt u de vogel op een lege tafel plaatsen en hem daar trainen de target stick te volgen. Een vogel die u in de kooi traint kunt u de target stick laten volgen door hem van één zitstok naar de andere te laten ‘klimmen’ of ‘vliegen’.

Indien uw vogel de target stick feilloos volgt kunt u de clicker weglaten en alleen nog belonen met een versnapering en uw stem indien hij de target stick aanraakt.

Indien uw vogel de target stick niet rustig aanraakt, maar er hard in bijt (bv uit agressie) is dit geen probleem. Click gewoon voor dit gedrag, de meeste vogels zullen vlug doorhebben dat het simpelweg aanraken van de target stick voldoende is voor een beloning.

Vogels die de target stick vasthouden in hun snavel kunt u afleiden door de beloning te laten zien (nadat u heeft geclickt natuurlijk) en dan zachtjes de target stick uit de snavel te draaien. Click de volgende keer net vóór ze de target stick aanraakt, zodat u ook vlug de beloning kan geven.

Vogels die héél erg bang zijn voor de target stick kunt u in meer stappen trainen in het aanraken van de target stick. Plaats/houdt de target stick gewoon een eind van de vogel vandaan, net daar waar de vogel zich op zijn gemak voelt met de target stick in de buurt. Beloon uw vogel voor het simpel weg kijken naar de target stick. Daarna gaat u een stapje verder indien u merkt dat uw vogel vaker naar de target stick durft te kijken door te gaan clicken voor elke stap die uw vogel neemt in de richting van de target stick enz. tot uw vogel uiteindelijk de target stick aanraakt.
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.