Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Verzorging Sub
  Kooi & zitstokken
  Standaard
  Speelgoed
  Maak zelf speelgoed
  Spelletjes
  Vakantie
  Douchen & Slapen


 
             Wat met de vogel te doen indien u op vakantie gaat?
 
  Wat te doen met je vogel als je op vakantie gaat?

Er zijn verschillende opties. Je kunt hem bijvoorbeeld of meenemen of thuis laten.

Meenemen op vakantie

Voor je besluit een vogel mee te willen nemen op vakantie moet je je afvragen of je je vogel er een plezier mee doet. Een panische vogel die voor nieuwe dingen bang is zal meer stress ondervinden dan dat hij er echt van zal genieten. Je moet dus even goed nadenken of het een goed plan is.

Als je een tamme vogel hebt is het vaak geen probleem om hem mee te nemen op vakantie. Vooral als je bv naar een bungalowpark (informeer naar de mogelijkheden) oid gaat. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met bepaalde dingen.

(Agapornis mee op vakantie)

Als je met de auto gaat moet je ervoor zorgen dat de temperatuur in de auto niet te hoog of te laag is. Zet hem niet voor een raam als de zon daarop schijnt.

Bij het in de auto en uit de auto nemen moet je oppassen met temperatuursverschillen. Zorg er dan dus altijd voor dat je vogel of in een dichte (natuurlijk wel met ventilatiegaten) vervoersbox zit of doe een dikke doek over de kooi als het koud is buiten.


Grijze roodstaart in vervoersboxje. Dit boxje is geschikt voor zeer kort transport bij grotere vogels omdat het voor lang transport te klein is.

Mocht je naar het buitenland gaan dan moet je tijdig bij je vogelarts informeren of het mogelijk is je vogel mee te nemen. Vaak moet je een gezondheidsverklaring hebben, maar er kunnen ook andere papieren of handelingen nodig zijn. Als je met het vliegtuig gaat zul je natuurlijk bij je reisbureau moeten informeren naar de mogelijkheden. Het is vaak mogelijk om je vogel in de passagierscabine mee te nemen, informeer naar de voorwaarden bij je reisbureau of vliegmaatschappij (denk bv aan papieren en vervoersbox). Er zijn landen waar de vogel eerst in quarantaine zal moeten blijven voor hij echt het land in mag. Vaak is deze quarantaine periode enkele weken. Hou daar rekening mee want het heeft natuurlijk geen nut om je vogel mee te nemen als je zelf 2 weken op vakantie te gaan en de vogel 2 weken in quarantaine moet blijven. Dus informeer tijdig bij je dierenarts, reisbureau of vliegmaatschappij.

Thuis laten

Als je je vogel niet mee kunt/wilt nemen of je hebt het gevoel dat je het diertje er geen plezier mee doet, zul je een ‘oppas’ moeten vinden voor de tijd dat je afwezig bent.

Je kunt de vogel dan bij vrienden/familie/kennissen  achter laten. Zorg ervoor dat je ruim genoeg voeding van het diertje meegeeft alsook bodembedekking etc. Maak een duidelijke ‘brief’ waarop belangrijke info omtrent de vogel(s) staat, als:

(Grijze roodstaart mee op zomervakantie)

 

 

  • wat te voeren en wat niet te voeren (denk aan avocado, chocola etc)
  • hoe vaak te voeren en water verversen
  • wanneer de kooi schoonmaken
  • een telefoonnummer van een vogelarts in geval van vragen of gezondheid van de vogel
  • tips als niet in de zon voor het raam plaatsen, niet sproeien in en net voor de avond
  • indien niet gekortwiekt; oppassen met (open) ramen, keuken, vazen etc
  • en dan nog bijzonderheden over uw vogel, als wanneer hij uit de kooi mag etc

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vogel in uw eigen huis te laten en dat iemand dagelijks naar de vogel komt kijken en hem verzorgt. U kunt u wel voorstellen dat het, vooral voor een vogel die alleen gehouden wordt, veel leuker is om bij iemand in huis te zijn als de hele dag alleen. Probeert u daarom liever een oppas te vinden waar de vogel, gedurende u afwezigheid, mag logeren.

Opvangcentra

Er zijn ook diverse opvangcentra voor vogels. Vaak zijn dit dierenwinkels waar u uw vogel kunt brengen, tegen vergoeding, tijdens uw vakantie. Zelf ben ik hier absoluut geen voorstander van omdat de kans op besmetting van ziektes groot is. Natuurlijk is dat bij honden in een kennel ook zo, maar bij honden bestaan er weinig ziektes die dodelijk kunnen zijn en waar niets aan gedaan kan worden. Hierbij worden honden en katten ingeënt tegen gevaarlijke of veel voorkomende ziektes. Bij vogels komen enkele ziektes voor waar niet tegen geënt kan worden.  Denk maar aan PBFD (bek- en verenrot) en KDS (kliermaag dilatatie syndroom). Dit zijn ziektes die bij vogels onderling besmettelijk zijn en waar niets aan gedaan kan worden als de vogel eenmaal besmet is, met een dodelijke afloop.

(grijze roodstaart; vogels kunnen ook in de winter mee naar buiten (gekortwiekt en/of met tuig), zorg er alleen voor dat je niet al te lang buiten blijft.)

Vooral in dierenwinkels en vogelopvangcentra is er een continue stroom van vogels die binnen komen en weer weggaan en dus ook van ziektes. En de vogels mogen er dan nog wel zo gezond uitzien, dit wil niet zeggen dat ze geen drager zijn van een ziekte of misschien zelfs wel ziek zijn. Vogels kunnen een ziekte ontzettend goed verbergen en pas laten zien dat ze ziek zijn als het bijna afgelopen is met het dier.

Dus neem geen risico en breng uw dier niet naar een dierenwinkel, opvangcentra of andere plaats waar veel in- en afvoer is van vogels tijdens uw vakantie!

Voor meer informatie over besmettelijke/dodelijke ziektes bij vogels kunt u naar het hoofdstuk Ziekten gaan.
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.