Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Voeding Sub
  Algemeen
  Pellets
  Aanvullingen
  Recepten
  Appelcider Azijn
  Kruidenthee


 
             Biedt uw vogel dagelijks een compleet dieet aan en zorg ervoor dat hij dit daadwerkelijk eet.
 
 
Compleet dieet

Vroeger aten honden en katten ''met de pot mee". Toen men er achter kwam dat deze dieren op deze manier te kort kwamen van bepaalde stoffen en te veel binnen kregen van anderen werden er honden- en kattenbrokken ontwikkeld. Brokken waarin precies die voedings- en bouwstoffen in zaten die aangepast waren aan de diersoort. Pellets zijn brokjes voor vogels. Er zijn verschillende soorten pellets die aangepast zijn aan de behoeften van bepaalde vogelsoorten. Veel vogeleigenaren weten dat een zaadmengsel niet voldoende is om aan de behoeften van een vogel te voldoen. Ze proberen dit met behulp van allerlei aanvullende voeders (eivoer, extra zaden) en preparaten (calcium, vitaminen, etc.) tot een compleet mengsel te maken. Toch blijft dit vaak 'aanmodderen' en weet men niet precies of de vogel dagelijks de juiste hoeveelheid aan stoffen binnenkrijgt.  Bij het voeren van een pellet voeding kan de eigenaar er gerust op zijn dat zijn vogel(s) dagelijks alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Toch blijft het soms moeilijk om in Europa aan pellets te komen. Via internet lijkt het gemakkelijker te zijn om pellets te kopen dan wanneer men bij de dierenwinkel binnen loopt. Veel dierenwinkels zijn niet op de hoogte van pellets of verkopen het niet omdat de vraag ernaar te klein is en de producten wat houdbaarheidsdatum verlopen. Zelfs tegen beter weten in adviseren veel dierenwinkels zaad omdat dit een betere afzetmarkt is voor ze dan pellets. Het is namelijk niet zomaar een kwestie van pellets aan uw vogel voorschotelen en hij zal hiervan eten. De vogel zal langzaam aan de pellets moeten wennen voor dit zijn volledige dieet is. Ik vergelijk het altijd maar met een kind een bord vol patat geven (zaad) en dan opeens groentes erbij geven (pellets), waar zal het kind voor kiezen? De meeste toch voor het zaad! Het kost een verkoper een hoop tijd om een klant hierin goed te adviseren en te begeleiden.

De eerste pellets die in Europa geďmporteerd werden kwamen uit Amerika, waar al jaren onderzoek gedaan wordt naar een optimale vogelvoeding. In Nederland is velen jaren terug de pellet genaamd Bingo, door oa de faculteit Diergeneeskunde, op de markt gebracht en deze wordt alleen door dierenartsen verkocht. Tegenwoordig worden er ook pellets in Europa geproduceerd en wordt het gemakkelijker om aan pellets te komen. Grotere tuincentra (Intratuin en Ranzijn) verkopen vaak ook pellets.

Enkele merken pellets:

Kaytee (http://www.kaytee.com/)
Roudybush (http://www.roudybush.com/)
Ecobird
 (http://www.eco-bird.com/)
Harrison’s (http://www.harrisonsbirdfoods.com/) bij dierenartsen verkrijgbaar
Pretty bird (http://www.prettybird.com/
Bingo pellet uit Nederland bij dierenartsen verkrijgbaar
Nutribird (http://www.versele-laga.com) pellet uit België
Zupreem (http://www.zupreem.com/)
Scenic (http://www.scenic.birdfood.nl/)

 

Kaytee, Nutribird & Harrison's pellets.

Bingo en Harrison's zijn beide bij alle dierenartsen te koop. Zij kunnen het voor u bij de AUV (groothandel voor dierenartsen) bestellen. Van het merk Harrison's kunt u het beste eerst de High Potency  9 maanden voeren en dan evt. overstappen op de Adult Lifetime voor de meeste vogels. Ara's, grijze roodstaarten en sommige kaketoes, maar ook zieke of oudere vogels mogen op de High Potency blijven. Op de site van Harrison's vind u verdere informatie en anders kunt u altijd uw dierenarts (vaak hebben alleen de vogeldierenartsen hier kennis van) raadplegen.
De overige pellets kunt u online vinden bij verschillende webshops. Nutribird is vaak bij Intratuin en Ranzijn te verkrijgen.

Waarom pellets voeren?

Nu u weet welke pellets te koop zijn wil ik u vertellen waarom ik adviseer om pellets te voeren. Zoals gezegd zit in pellets alles wat een vogel nodig heeft aan voedingsstoffen. De meeste kromsnavels zijn vaak kieskeurig en moeilijke eters wat betreft het eten van gezond voedsel. Zo zullen ze het heerlijk vinden om vooral hun zonnebloempitjes uit hun voeding te halen. Groentes zullen ze bijvoorbeeld moeilijk eten, terwijl een koekje of chips er zo ingaat. De vogel zal op deze manier te weinig benodigde voedingsstoffen binnen krijgen en op den duur deficiënties of zelfs een overmaat aan een bepaalde stof (bv vet in zonnebloempitten) binnen krijgen met alle gevolgen van dien: falende nieren, leververvetting, verminderde weerstand, vervetting, botafwijkingen door vitamine en calciumtekorten etc. 

Je kunt dan zeggen van: ik zorg ervoor dat hij wel alle zaadjes uit zijn bakje eet, al het eivoer, groenvoer etc., maar vaak blijkt dit in de praktijk heel erg moeilijk. Waarom? Omdat de vogels gewoon vertikken om voldoende, gevarieerde groentes en fruit te eten. Natuurlijk zijn er veel kromsnavels die wel een stukje appel of sinaasappel lusten, maar er zijn er weinig die dagelijks een goede portie broccoli, andijvie, sinaasappel etc. naar binnen werken. Vaak blijft het dus beperkt tot een paar hapjes van een bepaalde groente of fruit per dag. Dus de vogel zal in de meeste gevallen geen uitgebalanceerd dieet binnen krijgen, hoe goed we ons best ook doen. In pellets zit alles wat de vogel nodig heeft volgens de fabrikanten. De vogel hoeft alleen het brokje op te eten en u weet dat hij alles binnen heeft gekregen wat hij nodig heeft. Geen zorgen meer over het bijvoeren en laten eten van groentes, het leeg laten eten van zijn hele bakje zaad etc. En misschien vindt u het ook een voordeel dat er geen zaadhulsjes meer naast de kooi liggen Daarnaast zijn er meer voordelen van pellets:

  • toename van de levensduur
  • verbetering van het uiterlijk
  • energieker en vitaler
  • meer spelen
  • minder bijten, schreeuwen en verenplukken
  • meer aanhankelijk
  • toegenomen weerstand tegen gewone bacteriën en schimmels
  • betere kwantiteit en kwaliteit van nakomelingen
  • een gezondere en gelukkigere vogel
(dit lijstje is over genomen uit de Harrison’s folder)

Ik gebruik persoonlijk de handopfokpap van Harrison's, welke ik voer als traktatie aan mijn vogels. Ik gebruik hiervoor verschillende recepten. Pellets zijn per kg duurder als een zaadvoeding, maar u zou deze niet zo met elkaar kunnen vergelijken. Een zaadvoeding is geen compleet dieet, terwijl een pellet voeding dit wel is. Daarnaast wordt een pellet in zijn geheel opgenomen en van zaad wordt de hulst weggegooid. Harrison's adviseert bv.. een agapornis 1 a 2 theelepeltjes pellets per dag te voeren. Voer ook niet veel meer als een fabrikant adviseert. Kromsnavels weten heel goed hoe ze zorgvuldig met hun pellets moeten omgaan. Hoe meer pellets u geeft per voeding, hoe onzorgvuldiger ze er mee om zullen gaan. U zult dan meer pellets op de bodem van de kooi terugvinden als in de vogel zelf. Houdt u daarom goed aan de hoeveelheden die worden geadviseerd op de verpakking en let hierbij natuurlijk ook op uw vogel.

Mocht uw vogel al zijn pellets netjes opgegeten hebben en er ligt niets op de bodem van de kooi  dan kunt u hem weer wat pellets bij voeren. Het is daarom verstandig om uw vogel 2 á 3 keer per dag te voeren. 's morgens bv een bepaalde hoeveelheid pellets en in de middag of avond geeft u weer wat bij indien alles van de vorige keer opgegeten is. Ligt er op de bodem van de kooi nog voer dan geeft u niets, uw vogel zal vanzelf dan van de bodem eten. Uw vogel zal snel leren dat het verstandiger is om zorgvuldig zijn pellets op te eten dan dat hij ze daarna van de grond moet gaan zoeken. Zorg ervoor dat de kooi altijd schoon is zodat hij niet tussen bergen ontlasting zijn eten moet gaan zoeken. Als bodembedekking gebruik ik houtsnippers. Dit stoft niet zo erg als zand wat niet zo goed is voor de luchtwegen van de vogel (en misschien zelfs voor U!) En daarnaast is de kans op schimmelinfecties bij zand ook groter in verband met houtsnippers.

Overschakelen van zaad naar pellets

Het overschakelen van zaad naar pellets dient verantwoord te gebeuren. Op de verpakking staat vaak hoe u dit het beste kunt doen. Zorg ervoor dat u voor u overschakelt naar pellets uw vogel weegt en dit 'startgewicht' noteert. Weeg uw vogel elke dag op een vast tijdstip en noteer de gewichten. Uw vogel mag niet meer dan 10-15% van zijn 'startgewicht' verliezen tijdens het overschakelen naar pellets. Op zich is het heel goed mogelijk om kromsnavels over te schakelen naar pellets. Zelf heb ik zo al mijn vogels op pellets kunnen overschakelen. Agaporniden, zebravinken, grasparkieten, amazones en grijze roodstaarten heb ik met 100% succes op pellets overgeschakeld. Ik heb hier een eigen schema voor dat ik gebruik om mijn vogels over te schakelen. Klik hier voor het overwen-schema. (rechts; Amazone die een appel eet)


 
Combinatie pellets & zaad

U kunt natuurlijk ook pellets en zaad (ik adviseer bv.. Xtra-Vital zaad) voeren. Dit kan op verschillend manieren. U kunt bijvoorbeeld een paar keer per week een bakje zaad en de rest van de week pellets voeren. Een andere manier, welke mijn voorkeur heeft, is uw vogel dagelijks een mengsel van pellets en zaad te geven. Of misschien wilt u liever ‘s morgens pellets geven en als die op zijn ‘s avonds uw vogel wat zaad te voeren. Het kan dus allemaal en u bepaald wat u wilt voor uw vogel.
Mocht u pellets en zaad gaan geven, dan is het van belang dat uw vogel ook echt zijn deel van de pellets binnen krijgt en dat hij al zijn zaad op eet, dus niet alleen de ‘lekkere’ dingen eruit! In dit laatste geval geeft u dus te veel zaad!

Naast pellets, voer ik mijn vogels ook dagelijks groenten en fruit. Regelmatig krijgen ze ook een gekookt kippenbotje, pasta, hardgekookt eitje met schil etc. Allemaal met mate. Het voeren van pellets betekent dus absoluut niet dat u er niets meer bij mag voeren, ik adviseer dit juist wel te doen. Maar u hoeft zich geen zorgen meer te maken als uw vogel naast zijn pellets niets meer wilt eten, dit in tegenstelling tot zaad! Vogels moeten natuurlijk ook altijd voorzien zijn van schoon en vers water!

Mocht u geen pellets (willen) voeren dan kunt u hier klikken om te lezen wat u naast zaad dan zeker aan uw vogel moet verstrekken en belangrijker nog; ervoor moet zorgen dat hij/zij het ook daadwerkelijk eet! 

 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.