Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Algemeen Sub
  Soort kiezen
  1 of meer vogels?
  Voorbereidingen
  Pop en man
  Veel gestelde vragen
  Lezersvraag


 
             Wat komt er zoals bij kijken bij de aanschaf van een kromsnavel?
 
 
  In dit hoofdstuk komen onderstaande vijf onderwerpen aan bod. Door op een onderwerp te klikken wordt u daar automatisch naar toe verplaatst.

 


Korte inleiding

Agaporniden zijn leuke, intelligente en vrolijke vogels! Een agapornis is een grotere uitdaging dan een grasparkiet, maar gemakkelijker te verzorgen dan een grote papegaai. Bij een goede verzorging en voldoende aandacht kunnen het schitterende huisdieren worden. Voor je een agapornis aanschaft zou je je goed moeten (laten) informeren. Je zou bij een kweker langs kunnen gaan en/of bij iemand die er een als huisdier houdt.

Daarnaast kun je boeken en artikelen lezen. Vooral op internet en dan in het engels is ontzettend veel informatie te vinden over de diertjes als gezelschapsvogels. Je kunt veel vinden door in een zoekmachine als bv www.altavista.com woorden in te voeren als: lovebird (agapornis), tame (tam), pet (huisdier), train (opvoeden). Je zult dan gegarandeerd overladen worden met websites en artikelen boordevol informatie. (Bonte boer zichzelf aan het 'kroelen')

Terug

Enkele voor en nadelen van een agapornis

Voordelen

Ze zijn klein en nemen relatief weinig ruimte in beslag
Ze zijn niet duur in aanschaf
Ze maken niet zo’n troep als een grote papegaai
Ze kunnen trucjes leren
Ze zijn intelligent en hebben een eigen persoonlijkheid
Ze zijn actief, vrolijk en zijn gek op spelen en aandacht
Ze maken graag snippers van je papier

Nadelen

Ze kunnen lawaaierig zijn en hebben luide, schrille stemmen
Ze maken meer troep dan een kanarie of grasparkiet
Ze maken graag snippers van je papier
Ze kunnen niet mooi zingen en leren zelden de menselijke stem na te bootsen
Ze kunnen hard bijten

Terug

De kosten

Als je een kromsnavel (of welk ander huisdier wilt gaan aanschaffen) zul je geld moeten uitgeven zodat je je dier goed kunt verzorgen. Als je één kromsnavel wilt gaan aanschaffen zul je allereerst geld moeten investeren in de vogel zelf, een kooi, voer, speeltjes en zitstokken/touwen.

Daarnaast komen er nog terugkerende kosten bij voor voer en speeltjes. Vergeet niet dat als je vogel ziek wordt je naar een vogelspecialist zult moeten gaan. Een normale dierenarts heeft vaak weinig tot geen verstand van vogels en je zult daarom in jou buurt een vogelspecials moeten vinden. Het liefst natuurlijk voor of als je je vogel hebt aangeschaft zodat je niet hoeft te gaan zoeken op het moment dat je er echt een nodig hebt. (Valkparkieten)

Vaak zeggen en/of vinden mensen dat ze beter een andere kromsnavel (of ander huisdier) kunnen kopen dan naar een dierenarts te gaan omdat dat voordeliger is. Zelf ben ik van mening dat je op het moment dat je een huisdier aanschaft je de verantwoording op je neemt om voor dit dier te zorgen en hem de verzorging te geven die hij nodig heeft. Daar valt dan ook medische verzorging onder. Je weet van tevoren dat een huisdier je geld gaat kosten en soms kunnen die kosten i.v.m. ziekte hoog oplopen. Wees je daar bewust van voor je een kromsnavel of welk ander huisdier aanschaft!

In het algemeen is geld niet eens het belangrijkste bij aanschaf van een kromsnavel. Tijd met en aan hem spenderen is net zo belangrijk als hem in de basisbehoeftes te voorzien als het geven van voeding, onderdak en medische verzorging.

Terug


Wat te doen voor je een kromsnavel aanschaft

 • Praat er over met de overige huisbewoners. Is er niemand allergisch voor vogels en het stof dat ze produceren? Zijn er kinderen of volwassenen die bang zijn voor vogels? Zul je genoeg tijd en geld hebben om hem goed te verzorging?
  Ga op bezoek bij kwekers en personen die kromsnavels als huisdier hebben. Kijk daar of je tegen het geluid kan dat die specifieke soort kromsnavel kan produceren. Sommige mensen ervaren veel geluiden die kromsnavels produceren als irritant/vervelend of zelfs onverdraagbaar! Wees er zeker van dat iedereen in je huishouden ertegen kan.

 • De meeste kromsnavels zijn niet de beste huisdieren voor kinderen onder de 12 jaar. Ze kunnen hard bijten indien ze te hard of ruw gehanteerd worden. Heeft u kinderen en wilt u graag een kromsnavel aanschaffen, dan zou een gras- of valkparkiet een optie kunnen zijn. Maar leer uw kinderen met respect om te gaan met de vogel.
  Zelf zou ik indien het om een vogel gaat voor een kind een handopfok vogel adviseren. Deze zijn meteen tam en aanhankelijk en zullen graag bij kinderen op de schouder etc gaan zitten. Kinderen hebben vaak niet het geduld of de ervaring om een niet tamme kromsnavel tam te krijgen en zullen hem dan vlug moe zijn. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

 • Denk erom dat kromsnavels graag dingen slopen. Papier, hout (meubilair), planten vallen onder sloopgrage voorwerpen. Ook zul je overal ontlasting moeten opruimen aangezien de vogels niet zindelijk zijn en worden. Dus hou je van een perfect schoon huis zonder knabbeltjes in je meubilair dan zou ik er zeker nog eens goed over nadenken voor u een kromsnavel of sowieso een vogel neemt.

 • Zorg ervoor dat je alle benodigde spullen al klaar hebt staan in huis voor je je vogel naar huis neemt. Dus kooi al ingericht met speelgoed, zitstokken en/of touwen, eten en water in de bakjes. Zo kan de vogel meteen in zijn nieuwe huisje geplaatst worden na de toch vaak stressvolle verhuizing.

 • Zorg ervoor dat je al een vogelarts hebt gevonden bij je in de buurt waar je indien nodig terecht kan.

 • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle gevaren die in huis voor kunnen komen voor vogels. Bv open toiletten, giftige planten, open ramen en deuren, gasfornuizen etc.

 • Maak alvast voorbereidingen over waar je kromsnavel naar toe gaat als jij op vakantie gaat. Gaat hij met je mee? Is het verstandig hem mee te nemen? Gaat hij naar familie, vrienden etc?

Terug

Waar een kromsnavel aan te schaffen?

Zelf ben ik er geen voorstander van om een dier in een dierenwinkel te kopen. Deze vogels zijn vaak erg gestrest en hebben niet zulke goede ervaringen met mensen, ze zijn immers toch vaak met handen of netten gevangen om van kooi naar kooi verplaatst te worden. Daarnaast is de kans op ziektes in dierenwinkels groot.

Mijn advies zou zijn om bij een goede kweker een kromsnavel aan te schaffen. Een kweker met hart voor zijn hobby zal je veel over kromsnavels kunnen vertellen en laten zien. Je hebt dan ook vaak keus uit meerdere jongen en, afhankelijk van de soort ook, kleuren.

Mocht je op zoek willen gaan naar een kweker dan kun je het beste contact opnemen met je plaatselijke vogelvereniging en daar naar telefoonnummers of adressen van kromsnavel kwekers vragen. Je kunt zo een afspraak met een of verschillende kwekers maken en eens kijken bij ze. Elke kweker gaat anders om met zijn dieren en door eens goed rond te kijken en vragen te stellen zul je zeker bij een kweker een leuke kromsnavel tegen komen naar jou smaak.

(links op de foto; grijze roodstaart en Venezuela amazone)

Mocht u geen vereniging in uw buurt kennen of vinden dan kunt u het beste contact opnemen met de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers in Nederland. Hun website is: http://www.nbvv.nl/ . Het bondsbureau (NBVV) verstrekt u graag naam en adres van de secretaris (van een vereniging bij u in de buurt), u kunt deze informatie aanvragen via telefoon 0164 235007 of stuur een e-mail naar info@nbvv.nl. Indien u op zoek bent naar een grotere soort kromsnavel als een Ara, Kaketoe, Amazone, Grijze roodstaart enz dan kunt u via Pakara meer informatie verkrijgen van diverse kwekers.

Terug
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.