Home Contact Voeg toe aan Favorieten Print deze pagina    
Home | Voorstellen | Contact | Site Map
   Parrotbunch WebShop

  Informatie Menu
  Algemeen
  Voeding
  Verzorging
  Gedrag
  Gezondheid
  Overig

  Gezondheid Sub
  Ziekten
  Besmettelijke ziekten
  Giftige planten
  Overlijden
  Reovirus
  Dierenarts


 
             Vogels laten vaak pas in laat stadia van ziekte symptomen zien, raadpleeg daarom altijd een dierenarts indien uw vogel zich anders dan normaal gedraagt.
 
  Klik hier voor een lijstje met verschillende vogelartsen in Nederland en België.

Vogels kunnen ‘ziektes’ heel goed verbergen. Een zieke vogel zal niet zo vlug laten merken dat hij zich niet goed voelt. Pas als de vogel echt doodziek is zal hij het niet meer kunnen verbergen en zul jij als eigenaar merken dat de vogel ‘anders’ is dan normaal. In de natuur is een zieke vogel natuurlijk eerder prooi voor een roofdier als een gezonde. Daarom laten vogels niet zo vlug merken dat ze zich niet prettig voelen. Als u dus merkt dat u vogel niet de ‘oude’ is, doordat hij bv:

  • niet meer eet of drinkt
  • bol zit
  • niet meer zingt of praat
  • donkere en of waterige ontlasting heeft ipv groen en stevig
  • uit evenwicht lijkt te zijn

of andere eigenschappen die u opvallen waarvan u het niet vertrouwt, dan dient u zsm naar een vogelarts te gaan. Wacht hiermee niet en ga het niet eerst aankijken of zelf proberen informatie te vinden. Tijd is heel belangrijk bij zieke vogels en u dient er zsm diergeneeskundige hulp bij te halen. Probeer ook altijd naar een vogelarts te gaan omdat de meeste dierenartsen weinig verstand van vogels hebben. Als er geen vogelarts bij u in de buurt is en u vermoedt dat u vogel niet helemaal in orde is ga dan eerst natuurlijk naar een dierenarts bij u in de buurt. Als hij u niet verder kan helpen zal hij u door sturen naar een specialist. Als u het gevoel hebt dat u eigen arts u niet kan helpen of op de gok medicijnen gaat meegeven adviseer ik u ook alsnog naar een vogelarts te gaan.

(Goffini kaketoe spelend met tissue, houdt altijd uw vogel in de gaten, ze pakken van alles om mee te spelen, ook giftige en gevaarlijke spullen)

Er zijn veel besmettelijk ziektes die vogels onderling kunnen overdragen. En een voorbeeld is bv PBFD, dit is tevens een ziekte waar niets meer tegen de doen is als de vogel eenmaal besmet is en ziek wordt. De vogel zal door deze ziekte sterven. (Forpus)

Hoe kunt u proberen te voorkomen dat u vogel(s) niet besmet wordt? Breng u vogel niet naar plaatsen waar andere vogels zitten, als dierenwinkels, kwekers, tentoonstellingen, particulieren met vogels, vogel opvangcentra etc. Probeer toch in u achterhoofd te houden dat elke vogel die u aanraakt ziek zou kunnen zijn en dat u dat kunt overdragen op u eigen vogel(s) als u weer thuis komt. Sommige ziektes als bv Chlamydia, PBFD en Polyoma zijn doormiddel van een bloedtest te bepalen. U kunt voor meer informatie bij u vogelarts terecht. Hij zal u hier meer over kunnen vertellen en vragen kunnen beantwoorden.

Enkele ziektes (klik op de onderstreepte tekst voor meer info) die voorkomen bij agaporniden zijn: 

Links naar sites betreffende papegaaienziektes:

http://www.funnyfarmexotics.com/IAS/psittac.htm Chlamydia
http://www.multiscope.com/hotspot/psittacosis.htm Chlamydia
http://www.grayenvironmental.com/Psittacosis.htm Chlamydia

http://www.geocities.com/~calliefeather/pbfd.html PBFD
http://theaviary.com/s1295-55.shtml PBFD
http://theaviary.com/s1295-56.shtml PBFD

http://theaviary.com/s1295-57.shtml Polyoma
http://theaviary.com/s1295-58.shtml Polyoma
http://theaviary.com/s0196-10.shtml Polyoma
http://theaviary.com/s0196-11.shtml Polyoma

http://www.funnyfarmexotics.com/IAS/tpdd.htm PDD
 


Papegaaienziekte oftewel Clamydia

Papegaaienziekte komt regelmatig voor bij parkietachtigen (psittacose) en andere vogels (ornithose) en kan ook bij mensen, die met besmette vogels in aanraking komen, deze ziekte veroorzaken.
De ziekte komt in Nederland voor bij ogenschijnlijk gezonde parkieten en papegaai-achtigen, en in mindere mate bij andere vogelsoorten. Dit betekent dat u de ziekte door middel van ruilen, aankoop, tentoonstellingen enz. in huis kunt halen. Maar vooral contact met zieke vogels lijdende aan papegaaienziekte brengen de ziekte over. Zowel bij de mens als bij de vogels is de ziekte vrij eenvoudig aan te tonen en te behandelen als de ziekte maar als zodanig wordt herkend. Er zijn aanwijzingen dat de ziekte bij de mens aanzienlijk meer voorkomt dan het aantal gevallen dat wordt geregistreerd. Bestrijding van de papegaaienziekte bij vogels wordt gezien als een belangrijk middel om het aantal besmettingen bij de mens terug te dringen. De behandeling tegen de papegaaienziekte is dmv antibiotica.

De verwekker van de ziekte is de chlamydia psittaci. dit is een bacterie die zich verplicht intracellulair voortplant en overleeft. Dit wil zeggen dat de bacterie als parasiet in andere cellen voorkomt. De ziekteverschijnselen die we bij parkieten, papegaaiachtige en andere vogels zien als gevolg van psittacose zijn o.a. sufheid, bol zitten, niet eten met als gevolg vermageren, diarree, oogontstekingen en ten slotte sterfte.

Let op! Dergelijke uiterlijke kenmerken ziet u als de vogels daadwerkelijk ziek zijn geworden.

Het vervelende van papegaaiziekte is dat de vogels mogelijk al veel eerder de ziekteverwekker hebben opgelopen en dat zij de bacterie al een (lange) tijd bij zich hebben gedragen zonder er zelf ziek van te worden, zonder dat u het ziet. We noemen deze vogels dan ook wel dragers. Tijdens deze periode kunnen de vogels de ziekteverwekker uitscheiden, dit gebeurt dan met name onder stress- omstandigheden zoals transport, rui en aankoop. In deze ogenschijnlijk gezonde (kweek) bestanden kunnen de broedresultaten ook verminderd zijn. De bacterie wordt voornamelijk uitgescheiden via de ontlasting. (Forpus)

De mens kan ongemerkt ziek worden door o.a. het inademen van besmet stof van de ontlasting. Bij de mens gaat de ziekte vaak gepaard met griepachtige verschijnselen (hoesten, koorts en spierpijn) die lange tijd kunnen aanhouden. Soms kunnen zich echter ook longaandoeningen en leverfunctiestoornissen voordoen. Wanneer u vogels houdt en naar uw huisarts gaat omdat een griepje maar niet over wil gaan, kan het nooit kwaad om te vermelden dat u vogels houdt. De huisarts zal dan een bloedonderzoek doen, tweemaal met enkele weken tussentijd en een behandeling inzetten met een antibioticum.

dr. Gerry M. Dorrestein (http://www.diereninfo.com/)
 

 
 
 
Algemeen | Verzorging | Voeding | Gezondheid | Gedrag | Overig | Extra

Copyright [2001-2016] Parrotbunch. All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the  author's written permission.